Оланд исељава камп "Џунгла" и позива Британију да решава мигрантску кризу

Француски председник Франсоа Оланд је током посете Калеу поручио да ће злогласни избеглички камп у том месту, у којем је тренутно више хиљада миграната, бити уклоњен пре краја године. Познат под називом "Џунгла", камп је постао критична тачка у односима Париза и Лондона, јер већина миграната жели у Британију. Француски председник зато позива британске власти да преузму свој део учешћа у решавању мигрантске кризе.

Под притиском десничара и конзервативног претходника Николе Саркозија, председник Оланд обећава појачану борбу против илегалне миграције и затварање кампа "Џунгла" у Калеу. У том лучком граду је разговарао с представницима полиције, локалних власти, цивилног друштва и предузетницима, али није обишао сам камп, у коме живи између 7.000 и 10.000 миграната.

"Наш циљ је јасан. Желимо да гарантујемо безбедност житељима Калеа, да одржимо јавни ред и мир и осигурамо да мигранти и избеглице имају достојанствене услове за живот, јер је то Француска", истакао је председник Француске Франсоа Оланд.

Позива власти у Лондону да пруже помоћ мигрантима, од којих, како каже, већина очајнички жели да стигне у Велику Британију.

"Само зато што је Британија донела суверену одлуку о изласку из Европске уније, то не значи да је Лондон ослобођен обавеза према Француској", поручио је Оланд. 

Европска унија чини све да опстане споразум с Анкаром, па у Турску шаље 348 милиона евра за најрањивије групе миграната. Брисел жели да заустави илегалне токове миграције, на којима су прошле године, према подацима Еуропола, кријумчари зарадили између пет и шест милијарди долара.

"Наша порука је јасна – подржавамо сиријске избеглице које су на граници с Турском, а оне који у Европу улазе илегално, преко Егејског мора, вратићемо назад. Такав механизам треба да успоставимо и са властима Египта и Туниса ", рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел.

А после самита о избегличкој кризи у Бечу, јаз између Брисела и Будимпеште све је већи.

Мађарски премијер Виктор Орбан каже да су земље централне Европе основале савез за одбрану својих држава и свог начина живота. У Мађарској су у току последње припреме за референдум о избегличким квотома, 2.октобра, а словачки премијер Роберт Фицо прогласио је политички крај европског система квота о распоређивању тражилаца азила.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво