Рухани позвао муслимане да се уједине и казне Саудијску Арабију

Ирански председник Хасан Рухани позвао је муслимански свет да се уједини и казни владу Саудијске Арабије због начина на који она организује хаџилук, као и због других поступака у том региону.

"Земље у региону и исламски свет би требало да предузму координисане акције како би решили проблеме и казнили саудијску владу", поручио је Рухани на састанку свог кабинета, а објавила је иранска државна агенција ИРНА.

Председник Ирана истиче да се постојећи проблеми са саудијском владе не односе само на хаџилук и да то отежава налажење могућег решења.

"Нажалост, та влада чини злочине у региону, подржава тероризам и заправо пролива крв муслимана у Ираку, Сирији и Јемену", сматра Рухани.

Односи између Ирана и Саудијске Арабије су већ ионако били на до сада најнижем нивоу и пре него што су та два регионална ривала ове недеље почели да размењују тешке речи уочи почетка хаџилука у суботу.

Иранцима је забрањено да присуствују хаџилуку по први пут у последњих 30 година, након што су у мају пропали разговори о безбедности и логистици.

Врховни ирански вођа Али Хамнеји отпужио је саудијске власти да су лошом организацијом "убиле" муслиманске ходочанике који су настрадали у прошлогодишњем хаџилуку у Меки, а арапске земље Персијског залива оптужиле су Иран да покушава да политизује хаџилук.

Шеф Савета за сарадњу арапских држава Персијског залива Абдулатиф ел Зајани рекао је да су Хамнеијеве изјаве о смрти готово 2.300 ходочасника "непримерене и увредљиве".

У оштром писму објављеном у понедељак, Хамнеи је оптужио Саудијце да нису заштитили ходочаснике и позвао муслиманске земље да им одузму право да воде организацију хаџилука.

"Оклевање и неуспех неспасавање полумртвих и повређених је очигледно и неспорно. Они су их убили," написао је ирански лидер.

Саудијски велики муфтија Абдулазиз ел Шеик узвратио је да Иранци "нису Муслимани" јер потичу од "заратрустријанаца".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво