Убицу из Минхена инспирисале видео-игрице

Али Давид Сонболи стар 18 година убио је у синоћњем нападу у тржном центру Олимпија девет особа, од којих су седморо тинејџери, пишу немачки медији. Рањено је 27 људи од којих четворо имају прострелне ране. Након претраге стана нападача полиција саопштила да он није имао везе са Исламском државом. Званичници саопштили да је био инспирисан видео-игрицама. Објављен престанак опасности, а саобраћај у граду је нормализован.

18.30 - Немачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер изјавио је да су насилне видео-игрице инспирисале нападача у Минхену.  

18.00 - Конзул Србије у Минхену Снежана Миљанић рекла је да према последњим подацима баварске полиције међу погинулима у оружаном нападу у Минхену нема Срба.

16.30 - Сутра ће на Косову бити Дан жалости поводом смрти троје косовских Албанаца који су погинули у пуцњави у Минхену.  

15.25 - Министар унутрашњих послова Томас де Мезијер рекао је да документи и интернет подаци о нападачу указују да су га занимала масовна убиства, укључујући и масакр у Норвешкој 2011. године, али да је прерано говорити о повезаности та два случаја.

14.40 - Ангела Меркел је рекла да ће држава учинити све како би осигурала безбедност грађана. Каже да "тешка срца" жали за жртвама напада у Минхену.

13.55 - Канцеларка Ангела Меркел обратиће се јавности у 14.30. Меркелова је претходно у Берлину учествовала на састанку Савета за безбедност.

13.05 - Немачки истражитељи су утврдили "очигледну везу" између јучерашњег напада и норвешког ултрадесничарског убице Андерса Беринг Брејвика, рекао је шеф минхенске полиције.

13.00 - Како РТС сазнаје већину жртава чине тинејџери од 13 до 16 година, турског, албанског и румунског порекла, које је убица највероватније помоћу лажног Фејсбук профила намамио у ресторан понудивши бесплатан оброк.

12.40 - Гардијан је пренео да је нападач идентификован као Давид С., али напомиње да би то могао бити само његов псеудоним, а појавили су се и медијски наводи да је његово име Али Сонболи.

12.30 - Градоначелник Минхена Дитер Рајтер прогласио је Дан жалости. Све свечаности планиране током викенда су отказане.

11.55 - Шеф баварске полиције: Нападач није имао никакве везе са Исламском државом, нити са избеглицама. Рођен је и одрастао у Минхену. Званичници саопштавају да је укупно 10 особа убијено, а 27 повређено, од којих четворо имају прострелне ране.

11.30 - Међу жртвама су две жене и шест мушкараца старости између 14 и 21 године, као и жена стара 45 година. У болницама у Минхену тренутно се налази 16 особа рањених у нападу, од којих су две тешко повређене.

11.05 - Према још непотврђеним информацијама, међу жртвама су и Армела Сегаши, Сабина Суља и Дијамант Забрђа са Косова, објавили су приштински медији.

10.20 - Ангела Меркел стигла у Берлин на састанак Савета за безбедност.

09.50 - Премијер Србије упутио је телеграм саучешћа немачкој канцеларки Ангели Меркел и баварском премијеру.  

09.10 - Немачка полиција ради на идентификацији и утврђивању националности жртава, а најраније информације могле би да буду саопштене у подне, каже конзулка Снежана Миљанић.

Минхенска полиција саопштила је да је у пуцњави у тржном центру погинуло 10 људи, а 27 рањено, као и да нападач није повезан са Исламском државом. "То је типичан случај насумичног пуцања и нема никакве везе са тероризмом", рекао је тужилац. Турско министарство спољних послова се огласило саопштивши да је међу жртвама троје турских држављана.

Немачки медији пишу да је убица Али Давид Сонболи и да је живео у предграђу Максфорштат са родитељима. Његови родитељи су деведесетих дошли у Немачку, тражећи азил. Отац му је, наводно, таксиста и имао је двојно, иранско и немачко држављанство.

Једна особа је изјавила да је узвикнуо Алаху акбар док је пуцао, али то нико други од сведока није потврдио. Спекулације о мотивима иду од исламизма и неонацизма до психичке болести. Наводно је поменуо да је био злостављан у школи.

Како преноси Ројтерс, нападач је био наоружан пиштољем "глок", девет милиметара, и имао је 300 метака у ранцу. Према речима шефа минхенске полиције Хубертуса Андреа, он није имао дозволу за поседовање тог пиштоља.

До сада није пронађена самоубилачка опроштајна порука нападача, а његови родитељи, према речима шефа минхенске полиције, нису били у стању да помогну истрази пошто су у шоку. Истакао је и да напад "апсолутно" није повезан са питањем избеглица.

АП преноси да истражитељи сматрају да је нападач био ментално поремећен, да је био подвргнут психијатријском лечењу и лечио се од депресије.

Полиција је такође саопштила да нема индиција да постоји још неки нападач, као и да је синоћ до поноћи примила 4.310 позива за помоћ.

Канцеларија баварског тужиоца саопштила је да нападач није имао криминални досије и да полицији није био познат. Наведено је и да је имао књигу под називом "Пуцњава у глави: Зашто ђаци убијају".

АФП преноси да је шеф полиције рекао да су немачки истражитељи утврдили "очигледну везу" између јучерашњег напада и норвешког ултрадесничарског убице Андерса Беринг Брејвика. Истражитељи су у стану нападача пронашли књигу о масакру који је починио Брејвик.

Андре је синоћ рекао да је полиција пуцала у нападача и ранила га, али да је он успео да побегне, док је немачка новинска агенција ДПА навела да је његово тело касније пронађено на удаљености од око један километар од тржног центра, у којем се догодила пуцњава.

У кући нападача били су бројни форензичари у потрази за материјалним доказима. "Био је тих момак. Знам га, живео је ту близу мене", рекао је за Билд један од нападачевих комшија.

"Мој пријатељ је ишао с њим у школу, одмах га је препознао на снимцима", додао је.

Полиција је раније веровала да су у нападу учествовала најмање три лица, али је Андре прецизирао да се испоставило да друге две особе за које се мислило да повезане са нападом, нису са тиме имале апсолутно ништа, већ су само бежале од пуцњаве.

Портпарол полиције у престоници Баварске раније је рекао да се сумња на тероризам, али полиција још увек не тврди да постоје непосредне везе са исламистима.

То је други такав напад у Немачкој ове недеље. У понедељак је 17-годишњи азилант напао секиром и ножем путнике у возу у баварском граду Вирцбургу, приликом чега су рањене четири особе и једна док је бежала, а нападач је убијен.

Исламска држава преузела је одговорност за тај напад, иако немачке власти верује да је тај нападач деловао сам.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се