Светски лидери забринути због стања у Турској, Сиријци славе

У најутицајнијим светским престоницама помно се прати ситуација у Турској где је војска вечерас покушала да изведе војни удар, позивајући своје држављане у Турској да остану у кућама.

Прес службе Беле куће и Стејт департмента саопштиле су да у овом тренутку не располажу довољним бројем информација и да прате шта се дешава у Турској.

Генерални секретар УН Бан Кимун апеловао је на мир у Турској, саопштио је његов портпарол, наводећи да УН настоје да расветле ситуацију у тој земљи.

"Генерални секретар пажљиво прати развој догађаја у тој земљи", рекао је портпарол, додајући да је Бан Кимун упознат са покушајем пуча у Турској.

Турски министар за ЕУ Омер Челик затражио је од војника да не слушају наредбе фракције која покушава да спроведе војни удар у земљи.

"Нећемо предати ову демократију до задњег даха", проучио је Челик, преноси ТВ НТВ.

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да се нада "миру, стабилности и јединству" у Турској где је војска саопштила да је преузела власт, пренеле су агенције.

Кери борави у Москви где је са руским званичницима разговарао о решавању сиријске кризе.

Америчка амбасада у Анкари позвала је своје држављане да не излазе на улицу. 

Белгијски премијер Шарл Мишел изјавио је да белгијске власти детаљно прате шта се дешава у Турској и препоручио је својим држављанима у тој земљи да не излазе из својих кућа јер је ситуација конфузна, преноси Ројтерс. 

Висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини рекла је да је у контакту са делегацијом ЕУ у Анкари и позвала на очување мира у Турској. Могерини је позвала на уздржаност и поштовање демократских институција, преноси Ројтерс.

Демократски поредак у Турској се мора поштовати и све мора бити учињено да се заштите животи, написао је вечерас на Твитеру портпарол немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Амерички председник Барак Обама је у телефонском разговору са Џоном Керијем размотрио развој догађаја у Турској. Сложили су се да све стране треба да подрже демократски изабрану владу, покажу уздржаност и избегну насиље и крвопролиће, саопштила је Бела кућа.

"Стејт департмент ће наставити да се фокусира на безбедност америчких грађана у Турској", наводи се у саопстењу, јавља Ројтерс

Британски министар спољних послова Борис Џонсон рекао је да је "врло забринут" због догађаја у Турској и да британска амбасада помно прати развој ситуације.

Русија је веома забринута због ситуације у Турској, а председник Владимир Путин информисан је о дешавањима у тој земљи, рекао је ноћас портпарол руског председника Дмитриј Песков.

"Руски председник Владимир Путин константно се, путем дипломатских и обавештајних канала, информише о дешавањима у Турској", рекао је Песков.

Навео је да је тренутни приоритет заштита руских држављана и представништва на турској територији, пренео је АФП.

Руски медији преносе да је државна истражна служба информисала грчког премијера Алексиса Ципраса о покушају пуча.

Ројтерс преноси да су и француске власти позвале своје држављане да бораве у тој земљи да остану у кућама јер се "озбиљна ствар" догађа у Анкари и Истанбулу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво