Немачка одбацује могућност неформалних преговора са Британијом

Портпарол немачке канцеларке Ангеле Меркел Штефен Зајберт рекао је да не може да буде неформалних преговора са званичним Лондоном о условима изласка Британије из Европске уније пре него што британска влада званично преда захтев за излазак из блока.

Зајберт је рекао да уколико је влади у Лондону потребан неки разумни временски период да то уради, они то поштују, али је додао и да неизвесност не може да се настави довека, пренела је агенција АП.

"Једна ствар је јасна: неће бити неформалних прелиминарних преговора о модалитетима изласка из Уније пре него што Велика Британија преда захтев за излазак из блока", истакао је Зајберт.

Само Британија може да покрене механизам изласка из ЕУ, односно члан 50 Лисабонског споразума, подсећа АП.

Британски премијер Дејвид Камерон, који се залагао за останак у ЕУ, најавио је после референдума да ће поднети оставку.

Он је, међутим, одбио да покрене механизам за излазак из Уније, а остаће на функцији премијера све док његова Конзервативна странка за три месеца не изабере новог лидера.

Немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је раније данас да је неопходно спречити друге чланице Европске уније да крену путем Британије, наводе немаццки медији.

Она је на телефонској седници одбора своје Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) истакла и да сада није време да се ради на брзом продубљивању сарадње између држава чланица еврозоне, открила су два анонимна учесника те седнице.

ЕУ би, уместо тога, требало да се позабави питањима која брину грађане попут обезбеђења граница Уније, отварања нових радних места и унапређења унутрашње безбедности, навела је немачка канцеларка, пренео је Ројтерс.

Меркелова је додала и да су међународна финансијска тржишта веома забринута да Европском унијом власти више не могу да управљају након што су Британци изгласали излазак из тог блока.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара