Читај ми!

ЕУ позива Турску да прими избеглице, 35.000 људи на граници

Званичници ЕУ опоменули су Турску да не затвара границе за избеглице, с обзиром на то да је на хиљаде њих избегло из Алепа. Око 35.000 Сиријаца на граници чека да уђе у Турску. Анкара поручује да ће наставити политику отворених граница, али не наводи када ће ови људи бити пуштени на турску територију.

Избеглице које су у последњих 48 сати стигле на границу Сирије и Турске, око 35.000 њих, смештене су у кампове на сиријској страни.

Гувернер пограничног турског града Килиса Сулејман Тапсиз је новинарима на граничном прелазу Ончупинар рекао да очекује долазак још 70.000 Сиријаца, уколико буду настављени руски ваздушни напади и војно напредовање снага сиријске владе, пренео је Ројтерс.

"Наша врата нису затворена, али у овом тренутку нема потребе да сместимо те људе на нашој страни границе", рекао је Тапсиз и додао да су избеглицама дати храна, ћебад и шатори.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је раније да ће његова земља наставити своју "политику отворених граница" за избеглице, али није наговестио када ће Сиријци који су бежећи из Алепа стигли до турско-сиријске границе, моћи да уђу у Турску.

"Још увек одржавамо ову политику отворених граница за оне који беже пред агресијом режима, као и руских удара", рекао је Чавушоглу после састанка у Амстердаму, преноси АФП.

"Већ смо примили 5.000 њих, а још 50.000 до 55.000 је на путу и ми их не можемо тамо оставити саме зато што су ваздушни удари у току а и режимске снаге уз подршку иранске шиитске милиције нападају ове цивиле", истиче турски министар.

Из Амстердама, где се одржава неформални састанак министара спољних послова ЕУ и земаља кандидата о мигрантској кризи, стиже упозорење да би Сиријци који стижу на турско-сиријску границу могли ту и остати.

"Женевска конвенција још увек важи и она предвиђа да избеглице морају да се прихвате", рекао је комесар ЕУ за проширење и суседску политику Јоханес Хан пред састанак на коме учествује и Србија коју представља Ивица Дачић.

Такође, Хан је истакао да је неопходно пронаћи заједничко европско решење за избегличку кризу како би се избегло да земље Западног Балкана постану "паркинг за избеглице".

"Треба да избегнемо ситуацију да земље Западног Балкана које су кандидати за чланство у ЕУ постану паркинг за избеглице", наводи Хан.

Европски комесар тврди да је потребно пронаћи европско решење за избегличку кризу и упозорава да појединачне одлуке земаља могу да имају домино ефекат.

"Шенген је симбол Европе и не смемо да дозволимо да он пропадне", нагласио је Хан.

Позивајући се на дипломатске изворе ЕУ, АФП наводи, да ће министри спољних послова искористити прилику у Амстердаму да изразе забринутост због судбине избеглица које беже пред офанзивом сиријских снага против побуњеника у Алепу.

"Суочавамо се са веома реалним изгледима за још један велики прилив избеглица што је резултат неселективног бомбардовања око Алепа", рекао је министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн уочи састанка.

Прошле године у Европу је стигло више од милион миграната, а ЕУ је понудила Турској три милијарде евра за помоћ у обуздавању прилива избеглица из Сирије преко Турске.

Председник Финске Саули Нининсте сматра да је неопходно што више усагласити законе о азилу у ЕУ.

Како истиче фински председник, у избегличкој кризи је неопходно што више заједничког деловања, а тако и уз заједничку листу безбедних држава порекла.

"Желео бих да ЕУ по овом питању преузме водећу улогу", нагласио је Нининсте додајући да би у супротном могло доћи до утркивања земаља чланица у што строжијим законима о азилу.

Такође, фински председник изразио је забринутост због радикалних гласова који траже затварање граница и увођење ограничења за прихват избеглица.

Према његовим речима, правне обавезе, као што је Женевска ковенција, морају бити поштоване, због тога ти захтеви нису могући.

Када је реч о Финској, критиковао је десничарску организацију "Војници Одина", који спроводе патроле по финским градовима, додајући да је сејање мржње и преузимање монопола над надлежностима државе илегално.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво