Читај ми!

Абасов мировни план

Палестински председник Махмуд Абас представиће шефовима дипломатије Арапске лиге следеће недеље план о окончању окупације Западне обале у року од три године, преносе израелски медији најаву једног од Абасових најближих сарадника Махмуда ел Хабаша.

Абасов план ће бити представљен и државном секретару САД Џону Керију ове недеље.  План укључује обнову преговора с Израелом у периоду од девет месеци.

Ел Хабаш је то рекао јорданским медијима, истакавши да предлог представља основу за преговоре, у којима ће се у прва три месеца разговарати о будућим границама између два народа.

Преговори би се фокусирили на друга кључна питања након тог периода.

Палестинци при том остају при свом захтеву да Израел замрзне ширење јеврејских насеља на окупираним територијама током периода од три месеца, рекао ја Ел Хабаш.

Он је такође рекао да Палестинци пуново захтевају да Израел пусти још палестинских затвореника из израелских затвора.

Две стране би се договориле о детаљима израелског повлачења на границе утврђене током преговора.

Абас ће представити план на састанку Арапске лиге на нивоу министара спољних послова између 7. и 9. септембра.

Палестинска страна верује да ће Абас добити њихову подршку јер је план већ представио Саудијцима и Египћанима и они су га подржали.

Предстојећег викенда палестински преговарач Саеб Ерекат представиће план Керију у Вашингтону.

Палестинци наводно знају да такав план Израел неће прихватити и сумњају да ће то учинити САД.

Зато је Абас у недавним интервјуима најавио да ће се, уколико Израел и САД одбаце план, обратити Међународном кривичном суду, како би се повео поступак против могућих ратних злочина у Појасу Газе током сукоба израелске војске и Хамаса.

Високи палестински званичници објашњавају да Абас жели да покрене поново дипломатске напоре. Након што добије подршку Арапске лиге, представиће план средином септембра Савету безбедности УН.

У случају вета САД или ако не добије подршку већине, обратиће се Генералној скупштини УН.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво