Руси диктирају темпо, запад нервозан

Неколико десетина војних камиона прешло је током преподнева из Грузије у Русију, означавајући почетак озбиљнијег повлачења руских снага из кризних региона. Повлачење руских трупа, праћено оштрим критикама запада, трајаће до краја седмице, најавили су званичници власти у Москви.

Про-руске власти у Јужној Осетији саопштиле су да су у акцијама грузијске војске, које су почеле 8. августа, убијена 1.492 становника главног града те покрајине, Ћинвалија и околних села, те да су снаге владе у Тбилисију ухапсиле 170 цивила.

Укупан број избеглица из Јужне Осетије износи 37.832 становника, саопштиле су руске власти, али се око 17.000 од потписивања примирја вратило кућама.

Руски генералштаб је саопштио коначне губитке руске стране и навео да су у зони конфликта оружане снаге Русије изгубиле 64 војника, да су 323 рањена, те да нема несталих. Број убијених је смањен за 10 у односу на раније процене.

Русија је саопштила и да су четири руска авиона, три јуришна "сухоја" Су-25 и извиђачки "тупољев" Ту-22 била оборена системом противваздушне одбране "Бук-М1", које је Грузији испоручила Украјина.

Абхазија тражи признавање независности

Председник Абхазије Сергеј Багапш позвао је руководство Русије да призна ту отцепљену грузијску аутономну републику као суверену и независну државу и успостави са њом дипломатске односе.

У обраћању руском председнику и парламенту, које је подржала и скупштина непризнате републике, наведено је да у случају успостављања дипломатских односа може да буде закључен споразум о пријатељству и узајамној помоћи и у њега укључена одредба о стационирању у Абахзији Оружаних снага Русије ради подршке миру и са циљем недопуштања "упада других снага".

Скупштина непризнате републике је усвојила обраћање свим парламентима и народима света да признају независност Абхазије. Претпоставља се да ће руски парламентарци разматрати захтев Абхазије на ванредној седници следеће седмице.

Повлачење компликовано, Грузијци се прегрупишу

За сада, међутим, грузијску територију нису напустили руски тенкови и оклопни транспортери, што је у Вашингтону, Бриселу, али и Тбилисију оцењено као непоштовање споразума о прекиду ватре, који је прошле седмице издејствовао француски председник Никола Саркози.

Никаквих знакова повлачења, међутим, није било око села Игоети, око којег се налазе најистуренији положаји руских снага, свега 45 километара удаљени од грузијске престонице Тбилисија. Руски војници, распоређени у том селу, ископали су ровове око пута, те се чини да за сада немају намеру да напуштају положаје.

Руски званичници, укључујући и амбасадора те државе при Уједињеним нацијама Виталија Чуркина, објаснили су да повлачење руских снага није могуће пре него што се грузијски војници врате у касарне из којих су кренули у напад на Јужну Осетију.

Такав потез пратиће распоређивање руских мировних снага у десетак километара широку "тампон зону" око Јужне Осетије и Абхазије, након чега ће бити створени предуслови за повлачење главнине руских снага из Грузије.

У тој зони руске снаге задржаће се онолико дуго колико Москва буде сматрала да је потребно, рекао је заменик начелника Генералштаба руских оружаних снага, генерал Александар Ноговицин.

Грузија прегрупише снаге и обнавља борбену готовост, изјавио Ноговицин, додајући да су руски војници прошле ноћи оборили још једну, трећу по реду, грузијску беспилотну летелицу. "Судећи по свему, грузијско руководство још није одустало од агресивних замисли", рекао је Ноговицин .

Руски генерал је навео да ће уз административну границу Јужне Осетије и Грузије бити формирана зона безбедности са две линије од по укупно 18 пунктова, између којих ће бити тампон-зона. На првој линији на осам пунктова биће размештена 272 руска мировњака, а на осталих 10 уз административну границу 180 мировњака, рекао је Ноговицин, додајући да грузијски град Гори неће улазити у зону безбедности. Руска војска ће, такође, инсистирати да се у областима конфликта у Абхаизји и Јужној Осетији створи зона забране лета за грузијску авијацију, у којем нико осим мировњака не сме да лети, навео је Ноговицин.

Објашњење није, међутим, задовољило западне дипломате, те је француски министар иностраних послова Бернар Кушнер оптужио председника Русије Дмиртија Медведева да је већ три пута најављивао повлачење снага, али да се ни једном такве најаве нису материјализовале. "Овакво непоштовање међународног права је неприхватљиво", рекао је Кушнер.

Истовремено, руска тајна служба ухапсила је једног високорангираног официра под сумњом да је шпијунирао у корист Грузијаца. Активности Михаила Качидзеа, тврде руски обавештајци, укључивали су прикупљање података о борбеној готовости јединица распоређених у и око Јужне Осетије.

Претходно Руси су ухапсили укупно 11 навпдних грузијских шпијуна, укључујући и групу осумњичену за планирање терористичких напада у Русији.

Украјина се предомислила

Украјина је, после силне буке око спречавања повратка руске црноморске флотре у матичну луку Одеса, одлучила да не диже тензије у односима са Москвом, саопштивши да неће ометати повратак руских ратних бродова у Одесу.

"Зашто би их заустављали. Имамо добре односе. Нема никаквих проблема. Све тече нормално и према декрету председника", рекао је украјински министар одбране Јури Јехануров, наглашавајући да Москва има обавезу да повратак или испловљавање пловила пријави 72 часа унапред.

Таква процедура је, како су у међувремену објаснили руски званичници, уобичајена већ годинама, односно од 1997. године, али да руска ратна морнарица нема обавезу да Украјинцима објашњава зашто бродови испловљавају или где плове.

Савет безбедности далеко од нове резолуције

Нови француски предлог резолуције Савета безбедности УН о кризи на Кавказу, који су дипломати унапред прогласили за „мртворођенче", наишао је на прилично млак пријем Русије, незадовољне што се у њему, наместо целокупног споразума о прекиду ватре, нашао пасос којим се потрђује територијални интегритет и суверенитет Грузије.

Три пасоса дуг нацрт резолуције садржи само захтев странама да се придржавају прекида ватре, моментално повлачење руских снага на линије које су држали пре избијања непријатељстава, повратак грузијских снага у редовне базе, као и потврду територијалног интегритета и суверенитета Грузије.

„Постојећи предлог резолуције ми не можемо подржати", рекао је руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин, одбијајући да директно одговори на питање да ли такав став значи и да ће Русија искористити право вета уколико француски предлог буде стављен на гласање пред петнаесточлано тело светске организације.

Истовремено, Сједињене Америчке Државе и чланице Европске уније здушно су подржале грузијски затхев за повлачењем руских снага, наводећи да је акција руских снага увелико премашила почетне сукобе око Јужне Осетије.

Вербални дуели иза затворених врата сале у којој се одржавају седнице Савета безнедности ишли су тако далеко да су британски и амерички амбасадори Џон Сојерс  и Алехандро Волф руске снаге у Грузији назвали „окупационим".

Повезана вест:
Грузија: Повлачење, оптужбе и размена заробљеника

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво