Читај ми!

Бен Алију доживотни затвор

Због учешћа у убиству демонстраната, бивши председник Туниса Бен Али у одсуству осуђен на још једну казну доживотног затвора.

Бивши председник Туниса Зин Ел Абидин Бен Али осуђен је у одсуству пред војним судом на још једну казну доживотног затвора, због учешћа у убиствима демонстраната током прошлогодишње народне побуне у којој је свргнут.

Бен Али, који је у изгнанству у Саудијској Арабији, већ је у јуну осуђен на доживотни затвор због смрти демонстраната на југу Туниса, где је и почео покрет против њега у децембру 2010.

Тунис је од Саудијске Арабије тражио да му изручи Бен Алија, како би могао лично да се суочи са овим и другим отпужбама, међутим, никад није добио одговор.

Упркос томе, туниска влада се заветовала да ће привести правди и Бен Алија и све његове сараднике, због злочина које су починили током 23-годишње диктатуре.

У последњем случају који се тиче убијених демонстраната у главном граду и на северу земље, 43 официра су изведена пред суд, и изречене су им казне од пет година до доживотног затвора.

Бивши шеф председничке гарде Али Серијати осуђен је на 20 година затвора, док је бивши министар унутрашњих послова Рафик Белхај Качем добио 15 година. Обојица се налазе у притвору. 

Против Бен Алија и чланова његове породице покренути су бројни процеси пред војним и грађанским судовима. 

Некадашњи диктатор већ је осуђен пред цивилним судовима за трговину дрогом и оружјем, као и за злоупотребу јавних фондова на укупно 66 година затвора.

Народна револуција у Тунису подстакла је талас продемократских покрета широм Блиског истока и Северне Африке, познатих као Арапско пролеће, у којима је пало неколико влада и председника.

Најмање 338 људи погинуло је у владином обрачуну са демонстрантима, а 2.147 је рањено током протеста у Тунису.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво