Читај ми!

Тишина пред изборе

Грађани Русије сутра бирају председника на више од 92.000 бирачких места. Избори су права логистичка ноћна мора у најпространој земљи света. О безбедности брине око 450.000 полицајаца.

У Русији је почела изборна тишина пред сутрашње председничке изборе, на којима се пет кандидата такмичи за наклоност бирача која ће им омогућити шестогодишњи мандат.

Истраживања јавног мњења показују да је фаворит - премијер Владимир Путин који има подршку више од 50 одсто бирача. Будући да су и опозиција и страни посматрачи после недавних парламентарних избора имали примебде на изборне процедуре и бројање гласова, што је довело до демонстрација, држава сада, по Путиновом наређењу, предузима посебне мере да организује најтранспарентије изборе на свету.

И без пројекта максималне транспарентности, избори у најпространијој земљи света су логистичка ноћна мора. Данима пре избора у пратњи полиције сакупљају се гласови најудаљенијих бирача. Више од пола милиона чланова комисија опслужује 92.000 бирачких места, а обезбеђује 470.000 полицајаца и радника обезбеђења.

Бирачка места обилази неколико хиљада посматрача, од чега 700 страних. Председник централне изборне комисије упозорио је да ништа не сме бити препуштено случају.

"Ма ко да покуша да утиче на организацију и ток избора, ви сте, и запамтите то драге колеге председници обласних и локалних изборних комисија, једини одговорни да избори прођу мирно и у најбољем реду", поручио је Владимир Чуров председник Централне изборне комисије.

Први пут, инсталиран је систем електронске транспарентности. На 75.000 бирачких места камере снимају гласање и бројање гласова. Извештаји оптичким кабловима и сателитима стижу у Москву и резултати се освежавају и сабирају на сваких 15 минута.

Технолошких иновација је толико да је одржана и генерална проба избора. На дан отворених врата грађани су могли да провере спискове и забаве се гласајући за Александра Мекедонског, Петра Великог, Наполеона, Черчила и Џингис Кана, а особље и новинари да се упознају са тиме шта се и како ради.

Акредитовани новинари могу да уђу на било које бирачко место и провере како је припремљено.

"Код нас је све спремно. Што се нас тиче, избори могу да почну одмах. Долазиће нам и страни посматрачи, а у комисији су и овлашћени представници свих кандидата. Камере снимају гласачке кутије и кабине и то се директно гледа у изборној комисији", објашњава Иља Тамилов председник бирачке комисије 147.

Снимци и резултати у реалном времену појављиваће се на екрану у центру за новинаре који су дошли из 150 земаља, а доступни су и на интернету свима који се пријаве до краја данашњег дана.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво