Нова битка у Триполију

Битка између Гадафијевих бораца и устаника у Триполију. Нове оптужбе на рачун устаника. Мучење и малтретирање затвореника. Одбрана Сирта поново одбацила нападе побуњеника. Последње положаје Гадафијевих снага целог дана засипају гранате. У граду још само група најодлучнијих бораца "зелених снага".

18.42 - Сукоби Гадафијевих присталица и устаника у најмање три кварта у Триполију. Са доласком ноћи интензитет борби јењава. Иако су током дана чуле и експлозије нема података о евентуалним жртвама, 

16.51 - Густ дим изнад западног дела Триполија. Осим у насељу Абу Салим, Гадафијеве присталице пуцале на устанике и у још нек.м четвртима. Размере сукоба за сада тешко проценити.  

16.01 - У току битка између педесетак Гадафијевих бораца и устаника у Триполију. У део града назван Абу Салим раније данас дошла група наоружаних људи и узвикивала пароле у славу Моамера Гадафија.

12.58 - План устаника је да у наредна 24 часа бомбардују положаје "зелених снага" и затим крену у одлучујући напад. Тенкови постављени тако да више не могу да погоде остале јединице устаника, што је био случај претходних дана. 

12.03 - Колона тенкова ушла у центар Сирта. Побуњеници артиљеријом и тенковима покушавају да униште последња упоришта Гадафијевих снага.  

00.49 -  Најмање четири устаника убијена, 40 рањено у четвртак по подне.

Побуњеници су се још једном повукли пред очајничким отпором Гадафијевих снага у самом центру Сирта, чиме је окончан још један дан већ два месеца дуге опсаде родног града Моамера Гадафија, који је од архитектонског чуда Медитерана сведен на гомилу рушевина.

Устаници су се надали да ће битку за Сирт окончати у четвртак до сумрака, посебно јер су већи део дана били чврсто уверени да је  командант одбране града Мутасим Гадафи заробљен, али су се ствари компликовале како је дан одмицао.

Прво се испоставило да Мутасим Гадафи није заробљен, да би затим претходнице устаника налетеле на митраљеска гнезда "зелених" у већ чувена "последња два квадратна километра", па су се повукли на безбедну удаљеност.

Предаја, како се чини, не долази у обзир, између осталог, и због чињенице да се устаници нису прославили у поштовању међународних конвенција, док борци који су из Мисурате и Бенгазија дошли у Сирт већ данима говоре како ће "убити сваког човека код кога пронађу оружје".

"Амнести интернешенел" затражио од побуњеника да одмах заустави нелегално притварање и злостављање затвореника, наводећи да су устаници мучили заробљенике на свакакве начине у 11 центара у Триполију и Завији.

Истражитељи Међународне организације "Амнести интернешенел" навели су да су током истраге из ћелија чули крике затвореника, који су премлаћивани како би се од њих изнудила признања.

број коментара 106 пошаљи коментар
(субота, 15. окт 2011, 06:36)
Vito Z. [нерегистровани]

Sloboda

Bravo Miki,nisi sam. Milioni misle kao ti.

(субота, 15. окт 2011, 01:18)
vrs veteran [нерегистровани]

nemoguće

Pokriti 2 kv. km. sa 50 boraca!? To je oko 6 km linije fronta, ili 120 metara po vojniku,a ako su u grupama od 2-3 to je razmak oko 250-350 izmedju grupa. Pa to je malo za mirnodopske uslove. A tek ako neka grupa bude pogodjena granatom, pa tu neopazeno moze proci brigada. U teškim borbama razmak izmedju grupa ne smije biti veći od 30 m. na otvorenom, a oko 15 m. u gradu.A da ne pricam da je svaka komunikacija, osim vizuelne ili kurira nemoguća. Sve ispod 1000 boraca znacilo bi siguran pad sirta, a ja mislim da ih je najmanje 2000. Ima jos mali milion detalja koji su u realnom ratu nemogući ali o tome u budućim komentarima.

(субота, 15. окт 2011, 00:40)
anonymous [нерегистровани]

razni izvori

Haos u Tripoliju

(субота, 15. окт 2011, 00:39)
anonymous [нерегистровани]

@re-узбуђен

Pa da Rusija i Kina uz Gadafija,a moš misliti,zaboravili staviti veto,a lakše je ćutati i promatrati šta se dešava.A kasnije ćapiti koji posalčić,ili narodski rečeno parče kolača.A istina oni su bili suzdržani,u savetu bezbednosti i u UN.A mnogo su pomogli Gadafiju.

(субота, 15. окт 2011, 00:22)
anonymous [нерегистровани]

re: Za ovog sto se pojavio :)

Vrlo mudro zboriš,ali herojstvo je kad,od jednog naroda (to jest civila) stvoriš makar kakvu vojsku koja se upočetku borila samo sa kalašnjikovim ,a druga strana imala je toliko moćnog oružja,da su samo za par meseci uspeli da odbrane, 5 gradova u Libiji.E sad je pitanje sata dana kad će i to da izgube.Ne računam Nato on je bio samo podrška iz vazduha.A pešadija je ta koja je sav teret ratovanja nosila na leđima.Koliko je aviona nato izgubio 2,koliko helihoptera apač 3.Gde je Gadafijeva avijacija nemaje,gde su ih prebacili,da nije možda Alžir,Niger,u Tunisu zasigurno nisu.Zašto ih ne iskoriste.Pa naša je avijacija korišćena mnogo puta i to protiv moćnijeg neprijatelja,50/1 naš.To se zove herojizam.

(петак, 14. окт 2011, 23:33)
anonymous [нерегистровани]

Dobro rece.

Ovi atlansko-integracionisti ce zaplakati. Hrabri narod Libije i pukovnik pobedjuju, a oni i dalje drze severno-atlansku liniju "sve je gotovo". Nije gotovo, tek je pocelo.

(петак, 14. окт 2011, 23:02)
anonymous [нерегистровани]

Napred do pobede!

Sada je vec jasno da Gadafi pobedjuje!

(петак, 14. окт 2011, 23:00)
anonymous [нерегистровани]

Nova vlada

Da li je proslo 10 dana od kada su najavili novi vladu Unacelu sa onim Dzibrilom?

(петак, 14. окт 2011, 23:00)
anonymous [нерегистровани]

Bravo Gadafi

Svaka cast. Udri. Nato placenici nemaju sanse.

(петак, 14. окт 2011, 22:58)
anonymous [нерегистровани]

решено

Да, да, "сјајно" решење! Има да буду као Ирак са свакодневним бомбашким нападима...