"Галеб" оборен на писти!

Упркос првим извештајима, Французи нису оборили стари школски авион "галеб", већ је та летелица уништена на писти. Тенкови владиних снага заузели луку у Мисурати. Коалицији ће бити потребни дани, можда недеље, али не и месеци да уништи Гадафијеве снаге, поручила француска влада.

Гадафијеви тенкови заузели су луку у Мисурати, а тамо су већ два Гадафијева ратна брода, преноси Ројтерс наводе становника тог града.

Иако су ваздушни напади коалиционих снага натерали снаге лојалне либијском председнику да обуставе опсаду Мисурате, испоставило се да су уништени само тенкови на ободу града.

Део тенкова био је смештен у самом граду и они су, како наводе очевици, сачекали да падне ноћ и да почну да бомбардују куће и највећу болницу у граду.

Ситуација у Зиндану се смирује. Многи становници тог града почели су да се враћају кућама из пећина у којима су провели протеклих неколико дана, бежећи од гранатирања Гадафијевих снага, преноси Ројтерс. Агенција наводи да је град и даље под опсадом.

У међувремену, либијска државна агенција ЈАНА саопштила је да је у нападима авиона коалиционих снага погинуло 18 цивила. Агенција наводи да су авиони, у два наврата, гађали војну базу Таџура код Триполија. У трећем нападу, циљали су спасиоце који су покушавали да извуку рањене и мртве из рушевина, преноси ЈАНА.

Упркос тврдњама либијске владе да је број жртава бомбардовања велики, амерички адмирал Џерард Хубер рекао је да нема извештаја о погинулим цивилима које су жртве дејства коалиције.

Шеф дипломатије Велике Британије Вилијем Хејг рекао је да су тврдње либијског режима о прекиду ватре потпуна превара.

"Ужасавајуће насиље над либијским цивилима не престаје. Наше акције спасавају стотине хиљада живота у Мисурати и Бенгазију", истакао је Хејг.

Нема пролаза за бродове 

Осим проблема са уништеним војним капацитетима, Либија мора да се носи и са све мањим залихама енергената.

Неименовани либијски званичник задужен за енергетику саопштио је да Либија има проблем са несташицом горива и да мора да га увози.

"Брод са залихама горива управо је на путу за Либију, али западна коалиција могла би да га заустави или бомбардује", рекао је званичник.

Истовремено, командант НАТО-а за поморску блокаду Либије, италијански вицеадмирал Риналдо Вери рекао је у Напуљу да је уверен да ће имати довољно бродова да спречи улазак наоружања и плаћеника у Либију.

Вери је навео да се преко Средоземног мора најлакше, најбрже и најдиректније може допремити оружје у Либију и да је немогуће надзирати читаву обалу те северноафричке земље.

Он је истакао да почетак поморских патрола у среду, у којима учствују бродови НАТО-а, представља затварање главних улазних врата.

Француска влада у међувремену је поручила да ће Коалицији требати неколико дана или недеља да уништи Гадафијеве снаге, али да се тај период неће рачунати у месецима.

Министар спољних послова Француске Ален Жипе изјавио је да су ваздушни удари савезника против Либије били успешни и да ће се наставити, негирајући, при том, да је у њима било цивилних жртава.

"Наставићемо са ваздушним ударима", рекао је Жипе радију РТЛ, додавши да удари за мету имају само војне циљеве и ништа друго.

Жипе је додао да се нада да ће интервенција у Либији послужити као упозорење свим аутократским режимима, укључујући оне у Сирији и Саудијској Арабији.

Ипак договор о НАТО команди?

Командна структура НАТО-а за контролу зоне забрањеног лета и поморске блокаде Либије углавном је распоређена и већином ће се налазити у Италији, сазнаје Франс прес из дипломатских извора.

Контролом зоне забрањеног лета и поморске блокаде Либије, НАТО ће испунити своју командну улогу у операцији у Либији.

Операциона команда за свакодневне и специјалне поморске операције биће смештена у бази НАТО-а у Напуљу, на југу Италије, док ће ваздушне мисије бити контролисане из базе Пођо Ренатико, на северу те земље, рекао је извор агенције.

Укупан надзор операција биће осигуран из седишта савезничких снага у Белгији, а надгледање ваздушних мисија ће можда бити смештено у базу Измир, у Турској.

Одлука о позицији одакле ће се надгледати ваздушне операције још није коначна, јер Турска још није дала зелено светло да Атлантски савез покрене интервенцију у Либији, наводи тај извор.

број коментара 208 пошаљи коментар
(среда, 30. мар 2011, 16:25)
Dzon [нерегистровани]

Svemoguci

O ne, ljudi, primecena su 3 leptira na jednom zbunu u Libiji, zovite odmah NATO da angazuje francuske rafale!

(среда, 30. мар 2011, 16:13)
anonymous [нерегистровани]

:)

Svaka ti cast za ovo :))))

(среда, 30. мар 2011, 13:44)
anonymous [нерегистровани]

mediji

Libijci se ubijaju zarad vizije svoje buducnosti. EU i NATO za naftu ubija Libijce.
A mediji (svaka im cast) UBIJAJU ISTINU!

Istinu o Libiji znaju samo oni u pesku, dimu i prasini nad cijim glavama lete rakete i bombe NATO i EU aviona!!

(недеља, 27. мар 2011, 12:45)
трговина [нерегистровани]

Бар пет Галеба...

је оборено над Либијом!-Ал му наши џаба узели паре!

(петак, 25. мар 2011, 16:49)
Niko [нерегистровани]

SOKO Galeb G2

supersonicni fransuski borbeni avion "rafale" nije uspeo da obori 50 godina starog jugoslovenskog galeba!!! haha

pitam se dali libija ima jugoslovenske orlove...

(петак, 25. мар 2011, 11:09)
anonymous [нерегистровани]

gadafi

izdrzi pukovnice voli te srpski narod jel ste nam pravi prijatelj srbija...do tripolija ....

(петак, 25. мар 2011, 11:03)
anonymous [нерегистровани]

gadafi

izdrzi pukovnice voli te srpski narod jel ste nam pravi prijatelj srbija...do tripolija ....

(петак, 25. мар 2011, 10:18)
anonymous [нерегистровани]

Podrska

Izdrzi PUKOVNICE SRBIJA JE UZ TEBE

(петак, 25. мар 2011, 03:56)
anonymous [нерегистровани]

jednaki su

UN=NATO. UN su paravan za dejstva NATO pakta.Samo tako ih moramo tumaciti.Nasa vlada inace trckara njima i ocekuje od njih pravdu kao nekad.

(четвртак, 24. мар 2011, 23:26)
anonymous [нерегистровани]

re-izvinite.....

Ali to nikako ne daje vama za pravo da se mešate u unutrašnje stvari suverenih država...

I kao sad je narodu Libije puno bolje...Sa jedne strane agresorske snage NATO-a a sa druge strane regularna armija Libije...Ne znam da li će mi RTS sve objaviti... Sećam demonsstracija u Štutgartu, gde je policija nad demonstrantima iskalila sav svoj bes, PALICAMA, VODENIM TOPOVIMA I BIBER SPREJOM U OČI...A TO SU SVE BILI STARIJI LJUDI,ŽENE I ĐACI...Juče i danas smo u prilici, da još jednom vidimo ''demokratsku''policiju u Briselu...A bilo bi interesantno od vas čuti, šta bi vaše vlade radile da se na ulice pojave demonstranti, koji su naoružani protiv avionskim topovima....