Четири министра о Сирији, нове идеје на столу

Сједињене Америчке Државе, Русија, Турска и Саудијска Арабија изнеле су нове идеје на министарском састанку у Бечу о решавању сиријске кризе и политичкој транзицији у тој земљи, јавиле су светске агенције.

Шеф америчке дипломатије Џон Кери изјавио је да би наредног петка требало да буде одржан нови међународни састанак о Сирији.

"Сложили смо се данас да наставимо разговоре у нади да ће нови састанак бити наредног петка, али с још више земаља у циљу проналаска политичког решења сиријске кризе", рекао је Кери новинарима у Бечу.

Данашњи састанак имао je за циљ "проналазак нових решења како би се Сирија извукла из ћорсокака грађанског рата", рекао је Кери и додао да су сви учесници скупа свесни да ће то бити веома тешко.

Кери је рекао да је данашњи састанак с колегама из Русије Сергејом Лавровом, Турске Ферудином Синирлиоглуом и Саудијске Арабије Аделом ел Џубеиром био конструктиван и продуктиван с новим изнетим идејама о политичкој транзицији у Сирији.

Напоменуо је да "не долази у обзир" да Иран за сада учествује у тој дипломатској офанзиви.

Лавров је позвао САД, Саудијску Арабију и Турску да се придруже координационом центру у Аману о чему се раније данас договорио с Јорданом.

У том центру би требало да се координишу ваздушни напади на положаје Исламске државе.

Руски министар је о политичкој транзицији рекао да је на сиријском народу да одлучи о судбини сиријског председника Башара ел Асада и додао да се о том питању САД и Русија не слажу.

"О судбини сиријског председника треба да одлучи сиријски народ", рекао је Лавров новинарима у Бечу и поновио да се Русија противи "принудном" одласку Асада с власти.

Састанак четири министра уследио је после ненајављене Асадове посете Москви, где су он и руски председник Владимир Путин разговарали о руским војним операцијама у Сирији.

САД и друге земље сматрају да руски ваздушни напади подржавају Асада и да не гађају положаје екстремистичке Исламске државе.

Од марта 2011. године када је почео грађански рат у Сирији погинуло је 250.000 људи док је неколико милиона Сиријаца напустило своје домове.

Остали аутори: Горан Синадиновић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 24. окт 2015, 04:25) - zaciorski [нерегистровани]

u SSSR

u Sovjetskoj Rusiji za vreme II Sv rata poginulo je 22 mil. Sovjeta. Da li vam ova cifra ista govori?

(субота, 24. окт 2015, 00:10) - anonymous [нерегистровани]

Prpa Bato...

Sada kada Rusi razbijaju Džihadiste i kada napreduje Sirijska vojska onda hajde da razgovaramo.Nije nego.Do sada su Ameri lagali ceo svet da gađaju Islamsiste,a gađali su Asadovu vojsku.Rusi su bili dugo po strani.Dosta je bilo zabave za budale.