Чуркин: Без журбе у доношењу резолуције о МХ-17

Савет безбедности Уједињених нација је способан да донесе достојанствену одлуку о резолуцији о трагедији авиона на лету МХ-17, али та резолуција не треба да буде усвојена у журби, поручио је руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин.

Савет безбедности је синоћ, иза затворених врата, разматрао руску верзију резолуције о МХ-17, која је осмишљена као алтернатива малезијској верзији, преноси Танјуг.

"На овом састанку нису постигнути никакви конкретни резултати нити договори, али је, по мом мишљењу, важно да смо састанак завршили са одлучношћу да пронађемо заједничке тачке и откријемо како можемо да искомбинујемо приступ који нуди малезијска страна и онај који нудимо ми, тако да СБ УН може да предузме следећи корак", рекао је Чуркин после састанка, а пренела агенција АФП.

Руски дипломата је позвао на уздржаност од хитног усвајања резолуције о паду авиона "Малезија ерлајнза" 17. јула 2014, када је погинуло 298 путника и чланова посаде, наводећи да јкош траје истрага коју спроводе холандске власти, чији грађани чине већину погинулих.

"Не видим никаквог разлога за журбу. Раније се могло чути 'хајде да усвојимо неки документ на прву годишњицу трагедије', али разлог за то није јасан", рекао је Чуркин.

То је, каже Чуркин, трагичан датум који треба да се обележи минутом ћутње или неким другим видом помена, "али свакако не усвајањем неког полуосмишљеног документа". 

"Мислим да смо се ослободили журбе и да ћемо успети да дођемо до достојанственог решења", рекао је Чуркин после састанка у СБ УН.

Амбасадор Новог Зеланда у УН Џералд ван Бохемен је изјавио да је састанак био веома позитиван и да су учесници снажно подржали идеју оснивања међународног суда, за шта се залаже Малезија. Ипак, признао је да Русија на то питање гледа из другог угла.

Авион "Малезија ерлајнса" на лету од Амстердама за Куала Лумпур је пао изнад Доњецке области у Украјини. Према званичној верзији, авион је оборен ракетом земља-ваздух или ваздух-ваздух. Украјинске власти и проруске снаге у Украјини оптужују једни друге за обарање тог авиона.

Малезија је претходно Савету безбедности предала нацрт резолуције у своје и име Украјине, Холандије, Аустралије и Белгије о оснивању специјалног међународног суда који би био задужен да суди одговорнима за обарање авиона прошле године изнад Украјине.

Тих пет земаља, које би требало да оснују поменути суд, поновило је у заједничком саопштењу за медије да је сада, годину дана пошто је СБ УН апеловао да се приведу правди одговорни за пад авиона, време за успостављање суда.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јул 2015, 10:28) - Dejan [нерегистровани]

specijalni sud?

Da se osnuje specijalni sud nepoznatim počiniocu? Meni se čini da bi taj specijalni sud jedino imao funkciju da propagira nečiji stav. Slično ITCY koji je sve samo ne sud za zločine koje su počinjene.