Стурџон прва премијерка Шкотске

Потпредседница Националне партије Шкотске Николa Стурџон наследиће Алекса Салмонда на месту лидера те странке, и истовремено постати прва жена на премијерској функцији у Шкотској.

Николa Стурџон, која је била једини кандидат за место лидера Националне партије Шкотске (СНП), биће званично постављена на ту функцију на конференцији партије 14. новембра, преноси Танјуг.

Место председника СНП значи да ће Стурџон истовремено бити прва жена на функцији Првог министра, односно премијера Шкотске.

"Она ће бити фантастична нова лидерка, и за партију и за нашу земљу", наводи се у саопштењу посланика СНП Дерека Мекеја.

Након што су Шкоти на референдуму 18. септембра гласали за останак у саставу Велике Британије, Први министар Алекс Салмонд је саопштио да подноси оставку.

Салмонд је изјавио да британски премијер Дејвид Камерон издаје Шкотску, јер се не држи обећања о давању већих овлашћења за трошење средстава шкотском парламенту.

"Иако је постојало дубоко разочарање због недобијања референдума, сада је суштина постарати се да Вестминистер испуни своје обећање о давању широких нових овлашћења Шкотској", додао је Мекеј.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 15. окт 2014, 19:06) - Djekna [нерегистровани]

...

Pa ako Englezi ne ispune obecanja, opet na referendum.