Биографија Оливера Ивановића

Оливер Ивановић, политички и хуманитарни лидер Срба са Косова и председник Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда", био је и државни секретар за Косово и Метохију у некадашњем Министарству за КиМ. Они који су га добро познавали, кажу да није био човек кога су претње могле да заплаше и спрече да чини оно што је сматрао исправним.

Када је 1999. године формирано Српско национално веће, Ивановић је био председник његовог Извршног одбора за северно Косово, одакле је смењен 2001. године.

Када су владе СРЈ и Србије формирале Координациони центар за Косово и Метохију, постављен за шефа Службе за економски развој и реконструкцију. 

Од 2008. године налазио се месту државног секретара у Министарству за Косово и Метохију. 

Ивановић је од јануара 2014. године заједно са још четворицом Срба био притворен у затвору у Косовској Митровици, где су га теретили за ратни злочин над цивилним становништвом на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.

Еулекс је оптужницу подигао у новембру 2014. године, а суђење је почело 18. децембра те године. 

Ивановић је у августу 2015. године је започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је, због нарушеног здравља, пребачен у болницу у Косовској Митровици.

На девет година затвора је осуђен 21. јануара 2016. године, а та је пресуда затим укинута, да би августа 2017. године кренуло поновљено суђење у том поступку. 

Прошле године пуштен је да се брани са слободе.

Ивановићу је, иначе, у јулу 2017. године запаљен аутомобил у Косовској Митровици, а 2005. године под његов службени аутомобил је подметнута бомба. 

Рођен је 1. априла 1953. године у породици црногорског порекла у селу Рзнић код Дечана, а основну школу и средњу машинско-техничког смера завршио је тадашњој Титовој Митровици.

Због жеље да постане пилот уписао је Војну академију у Загребу, где је почео озбиљно да тренира карате, да би врло брзо стекао међународни углед, те постао велемајстор, тренер, а затим и међународни судија.

Након три године студија напустио је Војну академију, јер је установљено да има урођени оштећени вид, враћа се на Косово где је завршио Машински факултет.

Накнадно је апсолвирао и на Економском факултету у Приштини.

Бављење каратеом утицало је да усаврши знање страних језика, па је Ивановић говорио енглески, албански и италијански језик.

Живео је у Косовској Митровици. Био је у браку и имао четири сина.

број коментара 5 пошаљи коментар
(уторак, 16. јан 2018, 22:26)
anonymous - Jelena [нерегистровани]

Oliver Ivanovic

Neka mu je laka zemlja.
Zarku i ostalim clanovima porodice najdublje saucesce.

(уторак, 16. јан 2018, 14:05)
anonymous [нерегистровани]

Ivanovic

Dragi brate neka ti je laka crna zemlja!!Srbijo probudi se breeeeeeee.

(уторак, 16. јан 2018, 12:53)
Simon [нерегистровани]

saucesce

Večno mu carstvo Bože, svoj život je podredio borbi za opstanak i ostanak Srba na Kosovu.A Srbi treba da budu svesni situacije koja je na Kosovu, jer ovo je samo nastavak agonije koja se nastavlja uz aminovanje međunarodne situacije.Saučešće porodici, skupite snagu i sledite borbu junačkog sina Olivera!

(уторак, 16. јан 2018, 11:52)
anonymous Tarabić. [нерегистровани]

???????????????

Ako nisu mogli da ga osude, eto,bagra ga je ubila. Saučešće tvojoj porodici,kao i celom Srpskom narodu.

(уторак, 16. јан 2018, 11:10)
anonymous [нерегистровани]

Briselski sporazum...

...Slava mu...a vi, Srbi u Srbiji, nekada ponosni narode, probudite se, samo, ako hocete.