Вучић: Захтев да органи Србије учествују у истрази убиства Ивановића

За државу Србију је убиство Оливера Ивановића терористички акт и у складу са тим ћемо се односити према томе, рекао је председник Александар Вучић. Тужилаштво за организовани криминал покренуће предистражни поступак и доставити захтеве осталим надлежним органима, МУП-у, БИА и другим, рекао је председник.

Вучић је на конференцији за новинаре навео да је на седници Савета за националну безбедност договорено да се упути писмо органима Еулекса и Унмика са захтевом да државни органи Србије учествују у истрази убиства Оливера Ивановића.

Како је рекао, уверени су да би учешће органа Србије значило откривање истине о убиству Ивановића.  

Истакао је да Београд нема највеће могуће поверење у приштинске органе.

"Ако нису у стању, молимо их да позову наше органе и прихвате нашу помоћ. Јер ми кажемо, ми ћемо да откријемо (убице)", каже Вучић.

Додаје да не зна зашто то не би прихватили и подсећа да Београд има протоколе за сарадњу са Еулексом и Унмиком.

"И мислим да то може нормално да функционише. Готово сам сигуран да је ово толико крупно да може да прође неистражено и без проналажења јасног кривца", поручује Вучић.

Не постоји савршен злочин, а ово је далеко од савршеног злочина, додао је председник.

Истакао је да не жели да говори о томе коме би могло да одговара убиство Оливера Ивановића.

"Не желим још о томе да говорим. Почетних индиција имамо, али нећу о томе говорити док надлежни органи не буду говорили", рекао је председник Србије новинарима.

"А коме би одговарало? Мислим да је свакоме све јасно... и коме би на Косову одговарало, коме у међународној заједници, коме на Косову не би, а коме би одговарало или не би у Београду...", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли убиство има међунационални карактер или га је починио неко са српским именом. 

Додао је да ништа више неће о томе рећи, али да је "свакоме ко је завршио први разред основне школе све јасно и сви су све разумели".

"Само да сачекамо и видимо... Али ко год је починио убиство биће пронађен", поручио је Вучић.

Председник Србије је навео и да постоје идеје једне земље унутар Кфора да прекине контролу административне линије. Изразио је наду да убиство Ивановића неће бити злоупотребљено за покушаје да остваре неке своје идеје.

"Моје упозорење данас је и да неки не покушају да то користе за увођење косовских безбедносних снага, ни на север, нити на Косово уопште", навео је Вучић. 

Приметио је да је "посао" Албанаца да оптужују Србију за све и то већ раде много времена.

Напад на српски народ на КиМ 

Александар Вучић је, како је рекао, без обзира на политичке разлике, упутио саучешће породици Ивановић и Србима на КиМ. Навео је да, ко год да је убио Ивановића, Србин, Албанац или странац, да је то напад пре свега на породицу Ивановић, али и на српски народ на КиМ, на север Косова и на Србију у целини.  

Додао је да су злочинци оставили трагове, и да је то разлог што Србија тражи активно учешће и проналажење починилаца.  

Указао је да је делегација Србије у Бриселу напустила дијалог јер је веома тешко да се разговара. Председник је истакао да је у другом делу седнице Савета за националну безбедност било речи о свакодневним претњама ратом и ратним сукобима на КиМ.

Председник Вучић изјавио је да нема овлашћења да говори о сазнањима којима располажу службе у вези са убиством Оливера Ивановића, али, како је рекао, да "има много интересантних детаља, који указују на могуће починиоце".

Додаје да ће Србија предузети све мере које су неопходне да се пронађе убица или убице, и да је то јутрос обећао и супрузи Оливера Ивановића.

Злочин се, како је рекао, није догодио на територији коју ефективно контролише држава Србија, те се мора чекати реакција других органа, "али очекујемо да они то ураде професионално".

Истакао је да је тражио и од Федерике Могерини и представника међународне заједнице да брзо реагују.

"Убијен је човек који је родитељ, супруг и који никада није позивао на сукоб Срба и Албанаца", нагласио је Вучић.

Председник Србије је поручио да ће ускоро ићи на КиМ како би разговарао са српским народом.

"Ускоро ћу на Косово. Желим да разговарам са народом, шта можемо да учинимо, иако немамо ефективну власт", рекао је Вучић.

Порука Србима на КиМ: Сачувајте мир и сталоженост

Вучић је позвао српски народ на КиМ да се сачува мир и сталоженост и поручио да ће убица бити пронађен и кажњен.

"Разговарао сам са председником Српске листе Гораном Ракићем и атмосфера је врло тешка и лоша и моја порука је да се сачува мир и сталоженост, а убице ћемо наћи ако то не ураде они који треба то да ураде", рекао је Вучић.

"Будите сигурни да ћемо ми то да урадимо", поручио је Вучић.

На питање да ли су службе безбедности имале информације да је живот Ивановића био угрожен на КиМ с обзиром на то да Ивановић није ћутао, Вучић је упитао шта значи то да није ћутао и додао да се наше службе се не баве телевизијским програмима, као и да су на седници Савета доставиле информацију да никаквих директних претњи Ивановићу није било, осим два позива из другог дела Косова.

Вучић је рекао да је очигледно да неко жели да инсинуира да је заштићен неко ко је починио нешто и запитао да му кажу ко шта има, ако знају ко је то урадио.

Потврдио је да се чуо са Ракићем два пута. Вучић је рекао да ко год је убио Ивановића није Србин, па макар имао српско име и презиме, јер тај који је то урадио – урадио је све против Срба на северу КиМ и против Србије и Београда и српског рода.

"Уколико није, онда ће вам тек све бити јасно. Али открићемо то", рекао је Вучић.

Намерно је, додаје, аутомобил остављен у Брђанима како би могло да се каже да је убица отишао према јужној Митровици и Сувом Долу, али да истовремено може да оде и на другу страну.

Вучић истиче да је неко то дуго осмишљавао и да су интересантна поклапања датума, али и многе друге ствари.

Каже и да је српска страна за разговор увек спремна, али да неки други нису хтели да разговарају нити да спроведу одлуку, на пример, о формирању Заједнице српских општина.

"Али ја немам намеру да њих оптужујем за убиство нити било кога другог, јер за разлику од њих и политичких пилићара у Србији, ја сам довољно озбиљан и одговоран човек за разлику од њихових медијских сатрапа", рекао је председник.

Вучић каже да морају да се пронађу докази и нагласио да се, с друге стране, нагледао потурених и перфидних трикова.

Поручио је да је њихов проблем то што неће да ћути и што му је савест чиста за разлику од њих: "За разлику од њих, уверен сам да ће се убица пронаћи. Можда нешто и дознајем, уверен сам да ће се пронаћи и онда ћу питати ко је водио кампању против мене."

"Они који су упропастили државу користе убиство у своје сврхе" 

Александар Вучић је назвао "бедницима и несрећницима" своје политичке противнике који, како каже, покушавају политички да капитализују убиство Оливера Ивановића.

Они који су, рекао је, опљачкали и упропастили државу и све раде против Србије и данас користе у своје сврхе и убиство Оливера Ивановића и лажу и измишљају. 

"Срам вас било! То је мало рећи за то какву штету правите својој држави и шта радите против своје државе", поручио је Вучић.

Сви знају, додао је председник Србије, какви су то лопови и преваратни.

Вучић је рекао да се сваки дан води кампања против њега, али да би била глупост да се, кад би се њему нешто догодило, за то окриве Амфилохије, Ђилас или Јанковић...

"Да ли ћу сутра, ако се неко оклизне, и за то бити ја крив", навео је Вучић.

Он је подсетио да се убиство Ивановића није десило на територији под нашом ефективном контролом, али ћемо, каже, "свеједно вршити истрагу и завршити посао како треба да се заврши".

Како је рекао, странци и Албанци управљају КиМ, и видећемо да ли ће пронаћи Ивановићеве убице, а Србија ће то, у супротном, сигурно учинити. 

"Онда ћемо видети ко је шта учинио", рекао је Вучић и поновио да ће убице бити пронађење.

Он је рекао да се свашта сада може чути, као и то да је смисао Ивановићевог убиства да се прекине дијалог у Бриселу и сличне глупости, све то усмерено против Србије, која је, поред осталог, све време за дијалог.

"Србију нећете претворити у земљу мафијаша и убица"

Вучић је одбацио спекулације којима се убиство Ивановића настоји повезати са политичким супротстављањима Ивановићевим ставовима од стране политичких представника Срба на Косову и Метохији.

Истовремено је рекао да не зна да ли је случај паљења аутомобила Оливера Ивановића повезан са његовим убиством, а онима који би, како каже, волели да постоји та веза, поручио да им неће дозволити да Србију прикажу као земљу мафијаша и убица.

На питање Инсајдера да ли је тачно да му је Ивановић послао СМС поруку након што му је запаљен аутомобил и том приликом изнео одређене сумње, Вучић каже: "Није тачно. Имамо све сачувано."

Како каже, Ивановић му је једино послао поруку да га политички подржи, што није могао да учини и то му је, како је додао, и рекао.

Вучић је рекао да је Ивановић тада био код њега са супругом.

"Рекао сам му да ћу учинити све што је у мојој моћи да се открије ко му је запалио аутомобил, причали смо о политици и свему другом. А то – изнео је сумњу на некога, те приче моје баба Вишње... срећом чувам поруке и надлежни органи чувају и нема велике филозофије. Видели смо се и причали кратко у четири ока", додао је председник. 

На поновљено питање да ли постоји веза између паљења аутомобила и убиства, Вучић каже: "Како могу то да знам. Али не питате ви то. Питате јер бисте хтели да кажете како ту има некога из политике. Нема из политике, а ако има, немојте да бринете, одговараће, само немојте ваше сумње да износите као чињенице."

"Три пута сам вам одговорио и рекао да то не знам, нити је могуће да знам. Нисте то тражили, није вам то ни требало, него нешто друго. Сви ови... Лекић, Јањић, Ђилас... Не дам вам да направите од Србије државу убица и мафијаша. Нико од нас није убица, као што би то неко желео."

Такође је подсетио да је председник НУНС-а Славиша Лекић написао на друштвеним мрежама, на информацију да се чека реакција државних органа: "Чека се реакција оних који су га убили."

"Јел' то новинар? Никоме нећу да дозволим да невине и часне људе оптужује да су убице. Ако их КПС не пронађе, ми хоћемо, па ћете можда бити у праву, а можда и нећете", закључио је он.

"Убиство Ивановића користи се за нападе на Београд"

Александар Вучић је рекао да би саопштио ко је убица Оливера Ивановића када би то знао, да неки користе то убиство и у Приштини али и у Београду за нападе на Србију и њено руководство.

Како је рекао, када буде знао ко је убица то ће и саопштити, али се нада да ће то учинити неки други пре њега на Косову и Метохији.

Вучић је, одговарајући на питања, рекао да је тачно да неки користе то убиство за нападе на Србију и да управо то раде албански медији у Приштини, као и Рамуш Харадинај, који говоре о прекиду разговора у Бриселу, а које ми управо тражимо да се одржавају.

Како је истакао, као што то ради и Неџмедин Спахију у Приштини, оптужујући Србију, то раде и овде, Ђилас, Јанковић и други којима је најлакше да "оптужују своју државу и да лажу".

Вучић је упитао какав је то аргумент помињање неких ранијих изјава о Ивановићу датих од стране политичких противника и навео да је то исто као када се посвађају комшије, па се сутра једном нешто деси, а да за то одмах буде оптужен комшија.

Према његовим речима, тако размишљају и раде само поремећени умови, да политичка убиства могу да учине само такви умови, али и да су још гори они који то злоупотребљавају.

Додао је и да је реч о "чистим, лажљивим психопатама" који би због фотеље учинили све што могу, а против своје државе.

Он је поручио да се неће дозволити нарушавање мира и стабилности.

"И нећу дозволити преварантима да оптуже државу и нас за убиство Оливера Ивановића", рекао је Вучић.

Напоменуо је да је више учинио за Ивановића, а што зна његова породица, "а може и не мора о томе да говори", него сви други заједно.

На питања у вези са тим да је Ивановић говорио да му се прети, да је био у неравноправној политичкој борби, Вучић је одговорио да је разумео политички садржај порука које су изнете, али и навео: "Ако мислите да је неко убица зато што је говорио њему да има патолошку потребу за истицањем, ја вас молим да то не чините, јер је то глупо и бесмислено."

Како је рекао, било је и других убистава и сада се нешто на неки "бесмислен начин закључује, и то како се некоме свиђа".

"Биће испитан свако за кога постоји камичак сумње да је то дело учинио... Моја порука Србима на Косову и Метохији, ово је можда етнички мотивисано, а можда и није, али даћемо све од себе да пронађемо убице, уколико их не пронађу они који би морали да их пронађу", рекао је Вучић.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво