Туча у Сонти, ухапшена три младића

У месту Сонта у Војводини је у недељу после поноћи дошло до туче у којој је учествовало више лица. Изазивачи туче ухапшени. Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов каже да су претучена три младића хрватске националности.

Припадници МУП-а у Сомбору идентификовали су тројицу младића који су у Сонти, у недељу, 24. децембра нешто после поноћи, након вребалног конфликта, изазавали тучу у којој је учествовало више лица.

По налогу надлежног тужилаштва, кривична пријава у редовном поступку биће поднета против једног 19-годишњака, због постојања основа сумње да је починио кривично дело лаке телесне повреде, наводи се у саопштењу.

Против друге двојице младића биће поднете прекршајне пријаве по основу Закона о јавном реду и миру.

Полицијска управа у Сомбору истиче да овај инцидент није национално мотивисан, нити је оперативним радом утврђена било која индиција која би указивала на националне мотиве, истиче се у саопштењу.

Томислав Жигманов је раније данас новинарима рекао, а пренела хрватска агенција Хина, да је младиће после вербалних претњи при поласку кући из кафића "пребила скупина млађих људи" при чему су, како је рекао, "коришћени погрдни изрази с националном основом".

Он тврди и да та врста узнемиравања, које је сада резултирало физичким насртајем, траје дуже време, наводи Хина.

Реаговао је и председник Повереништва за праћење антихрватских инцидената у Србији при Хрватском националном већу, Дарко Баштовановић, рекавши да жртве овог напада не желе да излазе у јавност са својим проблемом.

"Ако се ћути о оваквим случајевима они се могу поновити, а ми их не можемо решити. То ће с друге стране охрабрити оне који посежу за етнички мотивисаним насиљем", сматра Баштовановић.

Младиће и њихове родитеље јуче су посетили Жигманов и отправник послова хрватске амбасаде који су истакли да ће пратити решавање случаја, идентификацију и санкционисање починитеља, наводи Хина.

Агенција преноси и да је хрватска амбасада у Београду Министарству спољних послова Србије изразила забринутост због инцидента и затражила брзу службену информацију.

Представник хрватских институција посетио је и полицијску станицу у Сонти где је изразио очекивање да ће сви елементи инцидената бити расветљени.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара