Истрага због сумње на корупцију против 36 особа, 16 ухапшених

Тужилаштво за организовани криминал покренуло је истрагу против 36 особа због сумње да су као организована криминална група од 1. јануара 2015. на територији Србије вршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, прање новца и пореска утаја. МУП је на територији Београда и Параћина ухапсио 16 осумњичених.

Сумња се да је ова група оштетила буџет Републике Србије по основу неплаћеног пореза у укупном износу од око 90.000.000 динара, док је за себе стекла противправну имовинску корист у износу од најмање 32 милиона динара.

Овде можете погледати саопштење МУП-а о хапшењу 

У саопштењу тужилаштва се прецизира да је осумњичене полиција уз кривичну пријаву привела у тужилаштво ради саслушања, након чега ће бити донета одлука о даљем току поступка.

У међувремену, МУП је саопштио да је Служба за борбу против организованог криминала ухапсила на ширем подручју Београда и Параћина 16 осумњичених да су као припадници организоване криминалне групе од јануара 2015. до децембра 2017. године починили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, злоупотреба положаја одговорног лица, пореска утаја и прање новца.

У сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал и Пореском полицијом, ухапшени су Е. Х. (1962), одговорно лице привредних друштава "Faktor promet", "Focus mediator company" и "Brantom enterprises limited U. K. London", који се сумњичи да је организатор организоване криминалне групе, одговорно лице предузећа "Feniks medicom" З. Ј. (1965) и одговорно лице привредног друштва "Маркетинг солушнс про" Ј. Б. (1990).

Ухапшени су и М. Б. (1980), С. Ј. (1965), Р. И. (1968), З. К. (1957), Ж. В. (1973), Н. К. (1987), М. И. (1955), С. М. (1969), П. Р. (1984), И. М. (1994), А. Ј. (1996), Р. Ј. (1960) и Р. Х. (1999), док је за још једном особом расписана потрага.

Постоје основи сумње да је Е. Х. почетком јануара 2015. године на територији Србије организовао криминалну групу, чији су припадници основали привредно друштво са седиштем у Великој Британији, отворили нерезидентне рачуне тог друштва у Македонији и основали четири привредна друштва са седиштем у Србији.

Ова организована криминална група се терети да је преко тих друштава пословала тако што је по основу фиктивних фактура о наводно пруженим услугама примала уплате од већег броја привредних друштава из Србије, а потом новац пребацивала у Македонију на нерезидентне рачуне друштва које су у ту сврху у иностранству основали.

Након тога су новац подизали и враћали га у Србију уплатиоцима, који су на тај начин избегавали плаћање пореза, прецизира се у саопштењу тужилаштва.

У наведеном периоду најмање 17 уплатилаца на рачуне привредних друштава под контролом организоване криминалне групе уплаћено је укупно 518.000.000 динара, износ који им је након "прања новца" од стране организоване криминалне групе и враћен.

Истовремено, одговорна лица привредних друштава – уплатилаца су на тај начин и оштетила буџет Републике Србије по основу неплаћеног пореза у укупном износу од око 90.000.000 динара.

Организована криминална група је, наплаћујући за своје услуге провизију у износу од шест до десет одсто од уплаћене суме, стекла противправну имовинску корист у износу од најмање 140.000.000 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво