Харадинај: Није могуће да будем изручен ни Хагу ни Београду

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај, који је недавно ухапшен у Француској по српској потерници, одбацује сваку могућност да буде изручен Специјалном суду за ратне злочине тзв. ОВК у Хагу, као ни Београду.

Најављивање такве могућности, Харадинај доживљава као напад и покушај његове дискредитације.

"Не, није могуће. Тако нешто се неће десити, тако да моје заустављање овде може имати везе са свешћу у Србији да ја нећу бити предмет Специјалног суда, тако да желе да ме нападају и дискредитују", рекао је Харадинај одговарајући на питање радија Дојче веле да ли се може десити да не буде испоручен Београду него Хагу, у Специјални суд за ратне злочине тзв. ОВК.

Руководилац српског Тужилаштва за ратне злочине Милан Петровић изјавио је раније данас за Дојче веле да постоји могућност да Харадинај из Француске буде изручен Специјалном суду за злочине тзв. ОВК.

Харадинај се противи формирању Специјалног суда за ратне злочине тзв. ОВК и истиче да мисли да то има везе са неповерењем према косовским институцијама и недостатком кредибилитета тих институција. Тврди да се његово име неће наћи на списку тог суда.

"Србију очигледно боли то што ја нећу бити на списку оних који би могли да буду оптужени пред овим судом, пошто сам већ ослобођен свих оптужби, зато покушава сада на разне начине да ме дискредитује. Али Србија треба да схвати да на овакав начин штети свом народу, пошто је очигледно да су народи Босне и Косова платили највећу цену српских злочина, али је своју цену платио и српски народ", рекао је Харадинај.

Лидер утицајне опозиционе АБК, који се противи и сутрашњем наставку дијалога у Бриселу на највишем нивоу између Београда и Приштине и који премијера Ису Мустафу и председника Хашима Тачија назива "српским марионетама", јер су пристали на безусловни дијалог са српским премијером Александром Вучићем и председником Томиславом Николићем, каже да ће он за Србију увек бити крив.

"Потерница за мном је још једна игра Београда, где је очигледно оживео дух Милошевића", истиче Харадинај, кога су француске власти ухапсиле 4. јануара у Базелу.

Харадинај тврди да зна да су, како каже, веома поштоване земље попут Немачке, Аустрије, Швајцарске и других стопирале овај захтев Србије.

На опаску да српске власти имају нове доказе против њега, који нису разматрани својевремено када му је суђено у Хагу, Харадинај каже да је "то само игра" и инсинуације из времена власти Слободана Милошевића.

Све је то, према његовим речима, размотрено и претресано.

"Ја сам ослобођен тих оптужби. Али је све то само политичка игра Србије, у коју је нажалост укључена и Француска", казао је Харадинај.

Харадинај тврди да неће бити изручен ни Србији јер, како наводи, "Србија треба да схвати да нема никакву правну надлежност над Косовом и грађанима Косова".

Харадинај, међутим, није конкретно одговорио на констатацију Дојче велеа да је о његовој умешаности у злочине говорио и садашњи косовски премијер, који је у том смислу поменуо и Радоњичко језеро.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво