Тужилаштво без одговора да ли су испитани Јеремић и Тадић

Више јавно тужилаштво у Београду није могло да одговори на питање да ли су у случају расветљавања погибије двојице гардиста у касарни на Топчидеру у октобру 2004. године као сведоци испитани тадашњи председник Србије Борис Тадић и његов саветник Вук Јеремић, јер је у току преистражни поступак.

"Како се ради о предистражној фази не можемо дати прецизније податке јер је то део поступка за који је битно да се због интереса самог поступка и свих учесника, не износе детаљи везани за лица или сам догађај", преицизрају у Тужилаштву за Танјуг поводом предлога пуномоћника породица гардиста да се испитају Тадић и Јеремић.

Тужилаштво напомиње да су до данас предузете бројне радње, саслушани сведоци, прихваћени предлози пуномоћника оштећених породица, као и да је полицији наложено да прикупи потребна обавештења и обави разговоре са предложеним сведоцима.

Адвокат породица двојице гардиста који су страдали у касарни на Топчидеру Олгица Батић изјавила је раније данас на конференцији за новинаре да очекују да у том случају буде саслушан Вук Јеремић, да су то тражили од Тужилаштва, али да не зна да ли је то учињено. 

Иначе, према процедури, током предистражног поступка испитивање сведока се обавља у полицији по налогу тужилашта.

С обзиром да је тужилаштво до сада усвојило готово све предлоге пуномоћника породица убијених гардиста који су стигли током вишегодишњег преистражног поступка, могуће је да се исто догоди и са предлозима за испитивање Тадића и Јеремића.

Пуномоћници породица страдалих гардиста поднели су средином априла нове доказне предлоге међу којиам је било и саслушање Тадића и Јеремића, с обзирмо да је, како кажу, тадашњи начелник Генералштаба Бранко Крга сведочио да га је нејасно о погибији гардиста први обавестио саветник председника Србије Вук Јеремић.

Крга је напоменуо да му је остало нејасно како је пре свих, кабинет председника републике сазнао за погибију гардиста.

Предкривични поступак у овом случају покренут је против НН лица, након што је вештчењем ФБИ-а стављена тачка на вишегодишње шпекулације да ли су гардисти убијени или су се поубијали међусобно 5. октобра 2004. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се