Батић: Очекујем саслушање Јеремића у случају гардиста

Адвокат породица двојице гардиста који су страдали у касарни на Топчидеру Олгица Батић изјавила је на конференцији за новинаре да очекују да у том случају буде саслушан Вук Јеремић, да су то тражили од Тужилаштва, али да не зна да ли је то учињено.

Она је навела да је бивши начелник Генералштаба Бранко Крга својевремено рекао да му је нејасно како то да га о погибији гардиста први обавештава саветник тадашњег председника Србије Бориса Тадића, Вук Јеремић.

Она је рекла да се то "није крило" и да су адвокати породица страдалих гардиста тражили да се Јеремић саслуша, али да не знају да ли је то Тужилаштво учинило.

"Не можемо ми да саслушавамо Јеремића и Тадића", рекла је Батићева на конференцији за новинаре.

Више јавно тужилаштво у Београду поручује да не може да одговори на питање да ли су у случају расветљавања погибије двојице гардиста у касарни на Топчидеру у октобру 2004. године као сведоци испитани тадашњи председник Србије Борис Тадић и његов саветник Вук Јеремић, јер је у току преистражни поступак.

Батићева је додала да је предлог за саслушање Јеремића поднет прошле године, јер је става да не треба ништа скривати, већ да изјаве треба да дају и буду саслушани сви који су на неки начин повезани са тим предметом.

Она је поновила да је саслушање Јеремића предложено на основу записника о саслушању Бранка Крге који је, каже, недвосмислено рекао да му је начин саопштавања, као тадашњем начелнику Генералштаба, "био у најмању руку прилично чудан".

"Јер је он о свему што се десило 5. октобра 2004. године обавештен тако што је у том моменту био ван земље, а на његов телефон га је мобилним телефоном звао саветник председника Србије. Начелника Генералштаба обавештава неко са Андрућевог венца, а не неко из Војске, не Генералштаб", рекла је Батићева.

Како каже, то је тврдња Бранка Крге, али ако он већ то тврди, требало би саслушати Јеремића, како би се проверила тачност тих навода и, уколико је тачно, одакле информација Јеремићу и ко ју је њему проследио.

"То није ново, то је званично био наш предлог још прошле године, то постоји у предмету", поновила је Батићева.

Упитана зашто Јеремић до сада није саслушан, она је рекла да то није питање за њу, већ за тужилаштво, које до данас, каже, није обавестило ни телефонским, ни писменим путем да је извршило такву радњу.

"А зашто, они треба да дају објашњење", рекла је Батићева.

И други адвокат породица гардиста Предраг Савић каже да би требало проверити наводе из Кргине изјаве и саслушати Јеремића, а упитан да ли су адвокати покушали да дођу до њих, рекао да би то било неозбиљно.

"Неозбиљно је да ми покушавамо, а та изјава и да је ми прикупимо, не би имала ефекат", рекао је Савић и додао да тражи од Вишег јавног тужилаштва да ради свој посао.

Како каже, сада има политичке воље, која се огледа у чињеници да је премијер Александар Вучић најавио да ће примити родитеље гардиста кад му обавезе дозволе.

"Рачунамо да ће се то ускоро догодити. И бивши министар правде Никола Селаковић је недвосмислено подржао наше активности, па чак и интевернисао и када је он интервенисао Тужилаштво је радило, кад нема интервенције, предмет се стави у фиоку", рекао је Савић.

Представљајући резултате форензичке 3Д реконструкције догађаја, директор Центра за форензичка истраживања Ненад Шипка казао је да је она недвосмислено показала да војник Драган Јаковљевић није пуцао у себе.

"Из тога произилази да је трећа особа испалила пројектиле", рекао је Шипка и истакао да је на основу постојећих трагова, та техника 100 одсто верно приказала оно што је нађено на лицу места.

Гардисти Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић пронађени су 5. октобра 2004. мртви после пуцњаве у кругу војног објекта "Караш" у Београду.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво