Нападнут ЛГБТ активиста у центру Београда

Геј активисту и организатора Параде поноса Београд Бобана Стојановића, данас око 15.20 сати, на углу улица Царице Милице и Маршала Бирјузова, брутално су физички напала двојица непознатих нападача, саопштила је Парада поноса.

Стојановић је разговарао телефоном када је један од нападача почео да добацује: "Ево га педер!", да би му након тога задао снажан ударац у пределу надлактице и наставио да му се уноси у лице, уз прозивање Стојановића на основу сексуалне оријентације, каже се у саопштењу.

Стојановић је успео да се одмакне од нападача који су наставили да га, пред грађанима који су се ту затекли, понижавајућим тоном називају "педером".

"Као и после сваког напада осећам се уплашено и љуто. Ово није први напад који доживљавам и прво што ми падне на памет након тога је - могло је и горе. То није у реду. Сигуран сам да сам ја данас само један од неколико ЛГБТ особа које су у Србији нападнуте", рекао је Стојановић.

Он је, како се наводи у саопштењу, рекао да је његова обавеза да о томе говори, "док ће већина нас да ћути".

"Навикли смо и прихватили да живимо у свакодневном страху, да игноришемо насиље које нам се дешава, а да дискриминацију доживљавамо као ситницу. Нападачи који су напали мене, могли су да нападну било кога другог на било ком основу. Сви ми који смо део ЛГБТ заједнице знамо да свака физичка повреда прође, али да мржња коју видимо у очима оних који нас малтретирају и пребијају, који нас свакодневно понижавају, остаје дуго у сећању и утиче да се осећамо несигурно", рекао је Стојановић.

Он је пријавио случај полицији која је изашла на лице места и потрага за починиоцима је у току, каже се у саопштењу.

У међувремену, група НВО и ЛДП осудили су напад на Стојановића. 

Tанјугу је раније у МУП-у речено да је геј активиста Бобан Станојевић нападнут је у центру Београда, да је полиција је добила пријаву и да ће по њој поступати.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво