Осуде напада на Бобана Стојановића

Више невладинх организација и Савет за људска права Либерално-демократске партије осудио је напад на ЛГБТ активисту Бобана Стојановића. Напад је осудио и Председник одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, Мехо Омеровић, истакавши да држава мора да реагује.

У саопштењу групе невладиних организација се подсећа да је то само један у низу напада. "Два непозната нападача физички су напала Бобана Стојановића, који је као један од организатора Параде поноса и током ранијих година био често на мети насилника", додаје се у саопштењу.

Наводи се да је, према најновијим подацима којима располаже организација "Да се зна", која евидентира случајеве насиља и дискриминације према особама другачије сексуалне оријентације и родног идентитета, у овој години десило се пет физичких напада.

"Од тог броја само два су пријављена полицији што сведочи о високом степену неповерења у државне институције. То потврђују и први резултати Центра за истраживање јавних политика спроведено у првој половини 2016. године. Према наводима истраживања значајан број испитаника рекао је да се ретко обраћа полицији јер нема поверења да ће МУП реаговати на њихово обраћање", истакнуто је у саопштењу.

"Подсећамо и да напади на активисте и активисткиње остају нерешени те је неоспоран закључак да не постоји политичка воља за кажњавање насилника. Апелујемо на друштво да се активира и побуни против системске дисркиминације и потпуног игнорисања насиља", навели су у саопштењу Иницијатива младих за људска права, Гаyтен-ЛГБТ, ЕРА - ЛГБТИ Equal Rights Association for Western Balkans and Turkey, Civil Rights Defenders, Лабрис - организација за лезбејска људска права и "Да се зна" Парада Поноса.

Удружење грађана "Егал" исказало је солидарност и разумевање за ситуацију у којој се нашао Стојановић, "пошто смо и сами, као и велика већина ЛГБТ особа у Србији, доживљавали далеко озбиљније нападе и повреде".

"Егал" истиче да се конфликти увек на крају враћају као бумеранг онима који их изазивају.

"Сигурни смо да је наша Србија довољно политички зрела, стабилна и цивилизована да може договором да решава сва питања и да ће доћи време када Стојановић и други неће бити нападани", наводи се у саопштењу.

Омеровић: Држава мора да реши напад на Стојановића

Председник одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, поводомнапада на Стојановића, оценио је да су насиље над ЛГБТ особама, физички напади и претње доказ да су у "нашем друштву особе друкчије сексуалне оријентације још једна од најугроженијих група".

Полиција мора пронаћи насилнике који су себи дали за право да на улици физички нападају човека само зато што је геј", навео је Омеровић.

"Данас су напали некога зато сто је геј, сутра ће некога зато што је Ром, прекосутра некога зато што је друкчији по неком трећем основу. Докле"? упитао је Омеровић.

Према његовим речима, држава мора решити овај случај, мора показати да су сви грађани једнаки и посебно мора казнити оне који насиљем показују свој однос према другачијима.

"У супротном ће страх бити тај који ће пратити ЛГБТ особе, а насилници ће се осећати моћно и недодирљииво. Државни органи не смеју им то дозволити", поручио је председник одбора за људска и мањинска права и равноправност полова.

И Савет за људска права Либерално демократске партије осудио је напад на ЛГБТ активисту Бобана Стојановића, а од надлежних државних органа тражи да случај испитају, одговорне приведу правди и на тај начин докажу да је закон у Србији једнак за све. 

ЛДП наводи да је недопустиво да, након толико година борбе грађана против политике национализма, сукоба и нетолеранције, људи у Србији и даље морају да свакодневно брину за своју и безбедност својих најмилијих само зато што су другачије сексуалне, националне или верске оријентације.

"Уколико желимо да постанемо нормално друштво у којем се цене вредности слободе јавне речи и окупљања, толеранције и правне једнакости и сигурности, онда морамо дати јасан и одлучан одговор на појаву сваког облика насиља, без обзира на то да ли је оно усмерено према некоме ко припада мањинској друштвеној групи или не", наводи се у саопштењу.

ЛДП ће, као и до сада, бити брана насиљу, подржаће "Параду поноса" која ће у Београду бити организована у септембру, поручују из те странке.

Геј активиста Бобан Станојевић нападнут је у центру Београда, потврђено је Танјугу у Министарству унутрашњих послова Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара