Полицајац није знао за злочине над несрбима у Босанској Крајини

Сведочећи у одбрану Ратка Младића, бивши полицајац из Бањалуке Миле Матијевић тврдио је пред Хашким трибуналом, да 1992. није знао да је специјална полиција починила злочине над Муслиманима и Хрватима у Босанској Крајини.

Оптужница генерала Младића (73) терети за прогон несрпског становништва широм БиХ, који је у шест општина, укључујући Приједор, Котов Варош и Кључ, имао размере геноцида.

Сведока Матијевића, који је с пролећа 1992. био начелник полиције у Центру служби безбедности у Бањалуци, тужилац Артур Тралди питао је у унакрсном испитивању да ли је знао за злодела одреда специјалне полиције у Босанском Новом, Котор Вароши и Приједору.

"Није ми то познато", одговорио је сведок. Потврђујући да су у том одреду били и криминалци, који су били преузети из паравојне формације Српске одбрамбене снаге.

Матијевић је назначио да "лица склона криминалу могу чинити кривична дела", додајући, међутим, да "то фактима не може да потврди у овом случају".

Пошто му је тужилац предочио документе полиције РС, Матијевић је потврдио да је полицијски начелник у Приједору Симо Дрљача, 1993-94, био три пута унапређен.

На Тралдијеву сугестију да су унапређења дошла после "злочина Дрљачине полиције, попут оног на Корићанским стијенама", Матијевић је рекао да се "за неке (злочине) одмах сазнало, а да се за неке није знало" и оградио се да "не може коментарисати одлуке" о унапређењу Дрљаче.

На директно питање заступника оптужбе "да ли је знао да је приједорска полиција починила злочин на Корићанским стијенама", сведок је одговорио: "Био сам упознат, али не у детаље". Упитан да ли је неко осуђен за тај злочин, Матијевић је казао: "Колико ми је познато, није".

На превоју Корићанске стијене на планини Влашић, 21. августа 1992, припадници полиције РС стрељали су око 200 муслиманских заробљеника и њихова тела бацили у провалију. Командир полицијског одреда Дарко Мрђа признао је 2003. године кривицу пред Хашким трибуналом и осуђен је на 17 година затвора. После две трећине казне, пуштен је на превремену слободу у октобру 2013.

Сведок Матијевић негирао је и да је знао за злочине над Муслиманима у логору Омарска код Приједора. "Чуо сам да има безбедносних проблема, али нисам ишао тамо". Нешто касније током испитивања, изјавио је да се "знало да је било злочина" и да "постоје индиције" да су заробљеници убијани.

Матијевић је одбацио тврдњу да је био умешан у прикривање масовне гробнице у руднику Томашица код Приједора, из које 2013-14 ексхумирано више од 500 тела.

Тужилац Тралди претходно је сведоку из ратне бележнице генерала Младића цитирао запис из маја 1993. у којем се наводе речи једног официра ВРС да је и Матијевић био умешан у прикривање гробнице.

Прихватајући да је прикривање гробнице "тешка ствар и кривично дело", Матијевић је тврдњу да је он био умешан назвао "апсолутно нетачном". "Ја у вези са тим не знам ништа...Апсолутно сам чисте савести, немам никаквог сазнања, ни учешћа" у томе, рекао је сведок.

Због проблема које Младићева одбрана има у довођењу последњих сведока, извођења доказа пред Трибуналом неће бити до краја фебруара, саопштио је, на крају данашњег заседања, председавајући судија Алфонс Ори.

Стране ће се, међутим, у судници поново наћи 16. фебруара на расправи о захтеву Младићеве одбране да Трибунал обавеже Белгију и НАТО да омогуће браниоцима да разговарају са једним потенцијалним сведоком.

Генерал Младић оптужен је и за геноцид у Сребреници; терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво