Кривична пријава против градоначелника Ниша

Због сумње да су услове за учешће на тендеру прилагодили предузећима "Ниш експрес" и "Аеродром", поднета кривична пријава против градоначелника Ниша Зорана Перишића и Ненада Стаменковића, извршног директора Дирекције за јавни превоз и заменика председника градске скупштине.

Кривичну пријаву је Тужилаштву за организовани криминал поднео Топлички центар за демократију и људска права, који је грађански надзорник у поступку јавне набавке "Услуга превоза путника на територији града Ниша".

Грађански надзорник се позива на аудио-снимак који је, најпре, објављен на интернет порталу Јужне вести, а чију аутентичност је касније потврдио и градоначелник Ниша Зоран Перишић.

На основу разговора о тендеру за градски превоз у Нишу, који се чује на снимку, грађански надзорник наводи да се може недвосмислено утврдити да су услови за учешће у предметној јавној набавци прилагођени победницима тендера.

Сумња се да је јавно предузеће "Аеродром" понудило цену која је испод тржишне јер је имало информацију о пристиглим понудама.

Такође, на снимку се чује и да је граница дозвољене старости аутобуса померена због "Ниш експреса" и "Аеродрома".

Грађански надзорник оценио је да поступак није спроведен у интересу грађана Ниша, већ у интересу тачно одређених превозника, супротно начелима Закона о јавним набавкама којима се гарантује обезбеђивање конкуренције и једнакост понуђача.

Топлички центар за демократију и људска права именован је за грађанског надзорника решењем Управе за јавне набавке.

Грађански надзорник обавестио је Републичку комисију за заштиту права у поступцима јавне набавке и Управу о могућим злоупотребама и затражио да се о свему обавести Државна ревизорска институција и буџетска инспекција.

Тражи се и да се склопљени уговори прогласе ништавим јер су, како се наводи, закључени супротно одредбама Закона о јавним набавкама о спречавању корупције и сукоба интереса.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 02. окт 2014, 10:16)
anonymous [нерегистровани]

Kazne su veoma male i to stimulise kukolj

Tako je, krenite ponovo protiv korupcije i zloupotreba sluzbenih polozaja. Borba je bila utihnula u poslednje vreme. Kazne su veoma blage za ta dela i ne odvracaju potencijelne pogresne ljude na pogresnim mestima da rade sta rade. Povecajte kazne, uvedite cesce nepotkupljive kontrole u celoj drzavi, pa ce te videti da ce to uroditi plodom.