Хапшење због злоупотреба у Фонду ПИО

Шест особа приведено због сумње да су злоупотребом службеног положаја оштетили републички Фонд за пензијско и инвалидско осигурање за 70 милиона динара, потврђено је РТС-у у МУП-у Србије. За једним осумњиченим се трага.

Припадници Управе криминалистичке полиције привели су осумњичене у Тужилаштво за организовани криминал на саслушање.

Приведени су Иван Ђинђић, Жељко Антулов, Предраг Дејановић, Дејан Филиповић, Средоје Мирковић и Зорица Одавић Стаменковић.

Осумњичени су да су као припадници организоване криминалне групе омогућили незаконито остваривање права на старосну пензију већем броју лица у периоду од 2007. до 2014. године, саопштио је тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Београдска полиција саопштава да постоје основи сумње да је Иван Ђинђић у периоду од 2007. до данас организовао криминалну групу за проналажење особа којима је недостајао одређени период радног стажа за стицање права на старосну пензију.

Таквим особама је, за новчани износ од 300 до 700 евра по години стажа, у матичну евиденцију Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање уписиван фиктивни радни стаж, наводно остварен код послодаваца "Београдског водовода и канализације", "Електродистрибуције Београд", "Вадеса", "Завода за трансфузију крви" и др.

Проверама је утврђено да те особе никада нису биле запослене код наведених послодаваца.

Буџет Републике Србије оштећен је за око 70 милиона динара, а организатор и чланови групе прибавили су имовинску корист у износу од око 125.000 евра. 

Против свих лица поднета је кривична пријава, а по налогу тужиоца донета су решења о њиховом задржавању.

Незаконите радње у више стотина предмета

Поводом привођења, Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање саопштио је, да је до сада обрадио више стотина предмета у којима су откривене одређене незаконите радње у остваривању стажа осигурања.

"До овог момента обрађено је 400 предмета особа које нису још остварили право на пензију (осигураници) и 300 предмета који су остварили право на пензију (корисници), а имају стаж осигурања за који је накнадно, кроз контролу, утврђено да је фиктиван, односно да није остварен на законит начин", наводи ПИО фонд у саопштењу.

У тим радњама су, како се истиче, учествовали поједини запослени у Фонду, послодаваци и особе које нису запослене у Фонду.

Незаконите радње односиле су се на период од 2000. године до данас, истиче се у саопштењу.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(четвртак, 08. мај 2014, 18:06) - Milan Vasilevic [нерегистровани]

Primer drugima

Ovo je jasan dokaz da se kriminal i korupcija vise nece tolerisati i da nedodirljivih vise nece biti i neka bude primer drugima da dobro razmisle pre nego sto se upuste u malverzacije koje su na stetu drzave i poreskih obveznika tj. naroda.

(четвртак, 08. мај 2014, 11:34) - Goran Rakic [нерегистровани]

Neka odgovaraju

Svako ko se bespravno i nelegalno okoristio o drzavu neka odgovara i to bez povladjivanja o kome god da se radi. Dok se narod muci da sastavi kraj sa krajem, neki se preko noci bogate na racun drzave odnosno, nas, poreskih obveznika.

(четвртак, 08. мај 2014, 08:57) - Stojan Nikolic [нерегистровани]

!!

Istraga koja je vec u toku treba pazljivo da se sprovede do kraja i sankcionisu sva lica za koje postoje elementi za krivicnu prijavu, bez obzira na stranacku pripadnost ili neki drugi povlasceni status, kao sto premijer rece, nema povlascenih.

(среда, 07. мај 2014, 22:59) - anonymous [нерегистровани]

i u pančevu

Svuda treba pretresti, ane samo u Beogradu. U Pančevu je javna tajna da su neki mladi ljudi dobili invalidske penzije, a mogu "medvedu rep da iščupaju"

(среда, 07. мај 2014, 20:37) - PC [нерегистровани]

Od 2000-te

Pa nije ni cudo da je od 2000-te. Radim u PIO fondu. Posle 2000-te u PIO fondu se zaposlio sve strucnjak do strucnjaka.
Kao sto znate PIO fond strajkuje. Strajkuje iz razloga sto je to rukovodstvo koje je doslo od 2000-te godine urnisalo I radnike I njihove plate. Svaki put kad je trebalo da bude povecanje oni su samo sebi dizali plate. Nekad su manipulativni troskovi bili 50 puta manji u PIO fondu. Sad se krade na svim nivoima. Krcmi se novac I onda, ko treba to sve da plati, naravno radnici jer se njima skine 30% od plate, a direktorki samo 6%.

(среда, 07. мај 2014, 18:56) - anonymous [нерегистровани]

Одговорност

И лажни пензионери треба да одговарају и да врате незаконито стечене паре.

(среда, 07. мај 2014, 17:35) - anonymous [нерегистровани]

Истина

Могућност злоупотребе службеног положаја је увек био и биће главни мотив за отимање о службени положај. Од шумара до министра. Иначе је службени положај само главобоља.

(среда, 07. мај 2014, 16:46) - anonymous [нерегистровани]

O ovome

se vec pricalo pre par meseci to sto se radi kod nas je katastrofa,zlupotreba sluzbenog polozaja necu reci svuda vec skoro svuda,a pitanje je ko je odgovarao za tako nesto ? ja koliko znam niko nesto krenu i stanu,ako hocemo da budemo pravna drzava svako treba da odgovara za svoje postupke jedino kad neki zaglave na robiji ovi drugi ce staviti prst na celo i razmisliti.

(среда, 07. мај 2014, 16:30) - anonymous [нерегистровани]

Туга

У Смедереву има доста тих лажних пензионера. Људи који могу волу реп да ишчупају су пензионери, једу хлеб оних који целог живота раде поштено. Мука нам је од тога. Нека се образује комисија која ће да изведе проверу пензија, а посебно оних инвалидских. Поједини људи који примају инвалидске пензије се пењу по највишим светским планинама, а радно способни не могу да оду ни у бању.

(среда, 07. мај 2014, 16:24) - Sl.Đ.P. Sl.P.anonymous [нерегистровани]

...

Mnogi naši građani kao da su se u tranzicionim prilikama držali devize: uzmi sve što ti život pruža nadajući se da protokom što dužeg nesređenog stanja - nikada njihova nedela neće biti otkrivena. Mnogi među njima još uvek samo strepe od hapšenja, ali se nadaju da u mnoštvu krađa i prekrađa, pre svega zbog nemogućnosti da se sve u državi kontroliše - neće biti otkriveni. U prilog tome idu i slučajevi da se retko čine pojedinačne nezakonite radnje, one se brzo otkrivaju, a najčešće ih čine udružene grupe ljudi, što se teže otkriva. Takvi štite i sebe i članove grupe, a povezani su i sa mnogim strukturama u državnim organima.