Караџићу враћена оптужба за геноцид

Хашки трибунал вратио на снагу тачку оптужнице против Радована Караџића, која га терети за геноцид у седам општина у Босни и Херцеговини.

Апелационо веће хашког Трибунала поништило је првостепену пресуду којом је бивши председник Републике Српске Радован Караџић, на половини суђења, био ослобођен оптужбе за геноцид над Муслиманима и Хрватима у седам босанских општина, 1992. године.

Усвојивши жалбу Тужилаштва, Апелационо веће је у оптужницу против Караџића вратило тачку која га терети за геноцид над Муслиманима и Хрватима у општинама Братунац, Фоча, Кључ, Приједор, Сански Мост, Власеница и Зворник.

Апелационо веће, на челу са америчким судијом Теодором Мероном који је и председник Трибунала, пресудило је да је првостепено веће погрешило.

У вези са злочинима које српске снаге, по изведеним доказима, јесу починиле - укључујући прогон и истребљење, првостепено веће је јуна 2012. године утврдило да нема довољно доказа да ти злочини нису били почињени с "геноцидном намером" - да се Муслимани и Хрвати "униште у потпуности или делимично као етничке групе".

Судија Мерон је, саопштавајући пресуду, назначио да је, у овој фази поступка - у којој се доказни материјал тумачи по најповољнијем критеријуму за тужиоце, постоји довољно доказа да су злочини у седам општина почињени с намером да се Муслимани и Хрвати униште као етничке групе, у потпуности или делимично.

По данашњој пресуди, постоји довољно доказа да су снаге босанских Срба несрпском становништву наносили тешке телесне и психичке повреде, притварајући га под условима неподношљивим за опстанак целе етничке групе или њених делова.

Као пример, Апелационо веће је навело да су у логору Кератерм код Приједора српске снаге држеле 570 притвореника у једној соби.

Недовољно доказа за "геноцидну намеру"

Судија Мерон нагласио је да бројни докази потврђују да су у српске снаге у седам општина незаконито притварале несрбе, под нељудским условима, пребијале, подвргавале сексуалном насиљу, уз мањак хране и медицинске неге, а све у намери да их униште као националне групе.

Пресудом је, међутим, утврђено да Тужилаштво није извело довољно доказа да су масовна убиства Муслимана и Хрвата почињена с "геноцидном намером", већ у намери да они буду прогнани.

Као доказ да је Караџић, заједно са другим учесницима у удруженом злочиначком подухвату, имао "геноцидну намеру", Апелационо веће је навело његове изјаву уочи рата у БиХ о томе да ће Муслимани "нестати" ако дође до сукоба.

Караџић је, по прихваћеним доказима, говорио и да је намера босанских Срба да се "реше непријатеља у својој кући - Муслимана и Хрвата".

У доказни материјал уведена је и изјава - судија Мерон није прецизирао чија - да је "донета одлука да се трећина Муслимана убије; трећина покрсти у православље; а трећина да оде, тако да сви нестану из БиХ".

У апелационој пресуди, помињу се и изјаве команданта ВРС Ратка Младића да је "његова брига да Муслимани потупно нестану", као и председника Скупштине РС Момчила Крајишника да "жели да их побије све" - како га је цитирао председник Србије Слободан Милошевић.

Преосталих десет тачака оптужнице терете Караџића за геноцид у Сребреници; за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; за терорисање цивила у Сарајеву кампањом артиљеријских и снајперских напада и за узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 11. јул 2013, 20:58) - anonymous [нерегистровани]

Poslednja vremena

ovo je parodija!!!

(четвртак, 11. јул 2013, 19:48) - anonymous [нерегистровани]

Meron

je po onoj "kadija te tuzi kadija ti sudi" .

(четвртак, 11. јул 2013, 19:44) - anonymous [нерегистровани]

mozda

Mozda sem laik ali ovo nema veze sa pravom i sudom .

(четвртак, 11. јул 2013, 18:12) - anonymous [нерегистровани]

I slucajno

na godisnjicu Srebrenice

(четвртак, 11. јул 2013, 17:14) - anonymous [нерегистровани]

Hag

Namerno americki sudija sve radi. Prvo oslobodjen,pa nije. Vrsljaju kako njima pase. Nemate dokaz ni protiv jednoga ni drugoga,a sve znate koliko zrtve. Sramota!

(четвртак, 11. јул 2013, 16:26) - anonymous [нерегистровани]

Штета

Штета што му Шешељ није адвокат.