Читај ми!

Полиција у центру Београда, затворене многе улице

Због вожње болида Формуле 1, као и најављених шетњи у оквиру манифестације "Европрајд 2022" и антиглобалиста, велики број припадника полиције је у центру града. Многе улице су затворене, а возила градског превоза ће се у поподневним часовима саобраћати измењеним трасама.

Од 13 часова одржава се вожња болида Формуле 1 (Red Bull F1 Showroom). Траса вожње је од Студентског трга, преко Трга републике и Теразија до Трга Славија због чега је тај део града затворен до недеље, а уместо тролејбуса саобраћаће аутобуси измењеном трасом.

Најављена је и шетња у оквиру манифестације "Европрајд 2022". Европска прајд асоцијација (ЕПОА) саопштила је да је премијерка Србије Ана Брнабић објавила да ће се шетња у оквиру Европрајда, најављена за данас, одржати.

Организатори су јуче Влади Србије предали петицију за одржавање шетње, као и захтев МУП-у. Из МУП-а су након тога саопштили да забрана шетње у оквиру Европрајда остаје на снази.

Организатори су најавили да ће се учесници окупљати од 16 часова испред зграде Уставног суда, а од 17 часова ће се кретати Булеваром краља Александра, Београдском и Улицом Илије Гарашанина, а шетњу ће завршити испред Стадиона "Ташмајдан" где ће се потом одржати концерт.

Управни суд одбио је тужбу организатора "Европрајда" којом се оспорава одлука МУП-а да се шетња у оквиру ове манифестације, планирана за данас у Београду, забрани.

Након забране шетње и пресуде Управног суда организатори Европрајда најавили су протест испред Уставног суда, одакле ће, како је најављено, кренути до Прајд парка (Стадион Ташмајдан).

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче да не жели да се бави темом одржавања Европрајда, том, како је рекао, "покварено наметнутом темом српском народу, коју намећу и они који су за и они који су против као да је у питању живот и смрт, сви заједно учествују у хибридном рату против своје земље".

Нису познате ни траса, ни време најављене шетње антиглобалиста који се противе одржавању Европрајда, а коју је МУП такође забранио.

Претходних дана одржано је неколико скупова антиглобалиста, а после скупа и шетње који су одржани 11. септембра, патријарх српски Порфирије служио је испред Храма Светог Саве молебан за светињу брака и породице.

МУП је у уторак, 13. септембра, донео решења да не дозволи шетњу учесника "Европрајд 2022", као ни учесника породичне шетње у организацији антиглобалиста у Београду.

Више јавно тужилаштво саопштило је да кршење одлуке МУП-а имплицира прекршајну одговорност, а у случају извршења било ког кривичног дела на јавном скупу и кривичну одговорност.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се