Читај ми!

Вучић: Не желим да се бавим Европрајдом и онима који су за или против, сви учествују у хибридном рату против Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не жели да се бави темом одржавања Европрајда, том, како је рекао, "покварено наметнутом темом српском народу, коју намећу и они који су за и они који су против као да је у питању живот и смрт, сви заједно учествују у хибридном рату против своје земље".

Александар Вучић је рекао да се тиме бави МУП и да треба поштовати закон, али он нема намеру да улази у детаље.

"Нећу да се бавим покварено наметнутом темом српском народу, коју намећу и они који су за и они који су против, као да је у питању живот и смрт, сви заједно учествују у хибридном рату против своје земље", истакао је Вучић за ТВ Пинк.

Додао је да због тога сада мора да се бави безначајним темама, уместо онима које су важне, као и да не може да схвати да неко даје себи за право да може да шета, а онај други не може.

"Замолили смо их да не шетају овога пута, а они су вређали Ану Брнабић да је бедница. И онда разумете зашто сам ја ова два дана у Скупштини Србије крчио пут слободној, пристојној Србији, Србији која ће да победи оба та екстремна дела и на левици и на десници. Потребна нам је нормална Србија", истакао је Вучић.

Осврнуо се и на увреде премијерки које су упутили припадници ЛГБТ популације и поједине владике СПЦ.

"И нико јој се није извинио. Зато што им се може. Њих је било стотине, мушкарчине су јој викале 'беднице', а она једна и стоички је трпела увреде, иако је учинила више за Србију него сви они заједно", рекао је Вучић.

"Важно да имамо пријатеља у овим тешким временима"

Председник Вучић је истакао да је у овим тешким временима, посебно оним која предстоје, важно имати пријатеља, каквог имамо у Мађарској.

Вучић је, поводом уручења Ордена мађарском премијеру Виктору Орбану, рекао да је подржавао Србију на сваком месту. Изразио је уверење да ће односи две земље бити још бољи.

"Разговарали смо о предстојећој јесени и зими, премијер Орбан сматра, као што сам и ја рекао, да ће наредних шест месеци бити одлучујући, ко ће да преживи у економском смислу речи", навео је Вучић.

Подсетио је да је крајем јуна ЕУ укинула лимите за државну помоћ привреди, што значи да ће Немачка, која је већ помогла своје компаније са 60 милијарди евра, издржати све.

"Домаћинства ће живети теже, али суштина је чије ће компаније и привреда преживети. Немачка ће на то бацати паре. Њихов јавни дуг је сада 2.480 милијарди евра, а иако се задуже за даљих 1.000 милијарди евра остаће испод 100 одсто од БДП-а", указао је Вучић.

Вучић је рекао да би поред Немачке и Француска и Шпанија, као велике земље, могле преживети тешко време, док ће за мале земље бити тешко.

"Доћи ће до велике незапослености, јер ће фирме које не добијају подршку губити посао. То је велика опасност за нас и све друге мале земље. Зато тражимо и гледамо како да држимо ниске цене енергената", нагласио је Вучић.

Указао је да није питање да ли ће да преживе те фирме, јер неће банкротирати, али немају бизнис случај за наставак пословања, што је опасност по радна места.

Вучић је истакао да због тога гледа како да се сачува ниска стопа незапослености коју има и одговарајуће мере.

С тим у вези је поменуо разматрање повезивања са мађарском електромрежом, али и увоз струје када Мађари заврше нуклеарну електрану ПАКС 2 у којем би могли имати и део наших акција, да будемо делимични власници, као што би и они могли бити у нашим компанијама.

Пренео је да је са Кинезима договорен увоз два милиона тона индонежанског угља, с чим се већ креће, али Дунав због ниског водостаја прави проблеме.

"Уз много проблема успећемо све да решимо. Предстоји свакако јесен и зима са много проблема, пре свега финансијских и видећемо које друге. Важно да радимо и боримо се, а имамо и много политичких проблема око КиМ", указао је председник.

"Храну сви хоће да купе, морамо да видимо шта како сачувати"

Упозорио је да ће бити несташица хране. Пренео је да је једна афричка земља упутила упит за откуп намирница из Србије у вредности од 600 милиона долара, а једна друга у вредности од 400 милиона долара.

"Храну сви хоће да купе, морамо да видимо шта како сачувати", нагласио је Вучић.

Рекао је да када се покушају да замрзну цене како не би биле високе, трговци и део финалних произвођача, прерађивача се договара како мање да испоручује па имате несташице.

Када буду одмрзнуте цене, биће свега, али, упозорава, то неће трајати довека, јер неће бити довољно хране, чак ни у Европи.

"То изазива превелику нервозу свуда. Очекујте промене у многим државама, ускоро у Италији, па ће бити на много других места. Народ тешко трпи последице рата у Украјини, а сада више није само тамо рат, већ постоје сукоби и између Јерменије и Азербејџана, Киргизије и Таџикистана, а тензије између Турске и Грчке су велике, а ни код нас на Западном Балкану нису мале", указао је он.

Ствари се, каже, компликују и биће компликовани и на седници Савета ЕУ, на којој ће се расправљати о успостављању максималне цене гаса за Русе.

"Ако донесу такву одлуку у ЕУ, онда Руси могу да донесу одлуку да искључе гас за Европу, те га онда више неће бити и сви ће се смрзавати. Цена струје са данашњих 400 евра по мегават-сату скочиће вишеструко", објаснио је Вучић.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво