Читај ми!

Управни суд одбио тужбу организатора "Европрајда"

Управни суд одбио је тужбу организатора "Европрајда" којом се оспорава одлука МУП-а да се шетња у оквиру ове манифестације, планирана за данас у Београду, забрани.

У одлуци, која је објављена на сајту Управног суда, наводи се да је тужба Горана Милетића и организатора "Европрајда" одбијена као неоснована.

Како се наводу у решењу, објављеном на сајту суда, тужени орган (МУП) правилно је утврдио да постоји опасност од насиља, уништавања имовине или других облика, нарушавања јавног реда у већем обиму, што је један од законом прописаних основа за забрану окупљања.

Такође, како се истиче, суд је ценио навод тужбе да је МУП извршио непосредну дискриминацију из члана 6. Закона о забрани дискриминације, према припадницима ЛГБТ+ популације и свим другим грађанима Републике Србије који подржавају манифестацију "Европрајд 2022", тако што је ограничио њихову слободу окупљања услед њиховог личног својства, док иста слобода окупљања противницима манифестације "Европрајд 2022" није ускраћена, те да је на наведени начин првостепени орган испунио главни захтев противника манифестације "Европрајд 2022" да се она не одржи.

"Међутим, овај навод тужбе, по оцени суда, није основан из разлога што у конкретном случају није забрањено одржавање манифестације 'Европрајд 2022', како то тужилац у тужби погрешно наводи, већ првостепеним решењем, применом Закона о јавном окупљању, није дозвољена шетња пријављена од стране тужиоца за дан 17.09.2022. године", наводи се у одлуци суда.

МУП Србије претходно је забранио шетњу из безбедносних разлога и одбацио жалбу организатора "Европрајда" на ову одлуку.

МУП из безбедносних разлога није одобрио ни шетњу учесника породичне шетње у организацији "антиглобалиста" у Београду.

Након обављене безбедносне процене утврђено је да постоји висок ризик да ће безбедност учесника обе шетње на најављеним трасама бити угрожена, као и безбедност других грађана, саопштио је МУП.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво