Читај ми!

Преминуо чувени хирург Зоран Кривокапић

После дуге и тешке болести, професор Зоран Кривокапић преминуо је у 68. години у Београду. Био је водећи наш и светски стручњак у области колоректалне хирургије и проктологије. У праксу је увео и широко популарисао више од 46 дијагностичких поступака и оперативних метода. Обавио је више од 5.000 веома компликованих операција карцинома дебелог црева.

Проф. др сц. мед. Зоран Кривокапић, рођен је у Звечану 27. августа 1955. године.

Био је чувени српски колоректални хирург, редовни професор на Медицинском факултету Универзитета у Београду и начелник Трећег одељења за колоректалну хирургију Прве хируршке клинике.

Такође, био је члан је Краљевског удружења хирурга Енглеске (FRCS).

У Првој хируршкој клиници је увео велики број нових дијагностичких метода и оперативних процедура.

Организовао је бројне међународне пројекте и конгресе.

За дописног члана САНУ изабран је 1. новембра 2012. године, а за редовног 8. новембра 2018. године.

Прво медицинско образовање стекао је на Медицинском факултету у Београду где је 1980. године дипломирао. Четири године касније одбранио је магистарску тезу, положио специјалистички испит из опште хирургије са одличном оценом, а докторску дисертацију са темом "Ендолуминалане протезе у превенцији попуштања анастомоза у хирургији колона и ректума" је одбранио на Медицинском факултету у Београду 1988. године.  

За асистента на Катедри хирургије Медицинског факултета Универзитета у Београду изабран је 1989. године, за доцента 1994,  за ванредног професора 1998, а 2007. за редовног професора. 

Доктор Кривокапић био је гостујући професор на Универзитету Јужне Калифорније, Keck School of Medicine – САД, Медицинском универзитету у Крајови, Румунија, Медицинском факултету у Нишу, Медицинском факултету у Подгорици, Медицинском факултету у Фочи и Медицинском факултету у Скопљу, почасни доктор наука на Медицинском универзитету у Крајови. Оснивач је Друштва колопроктолога Југославије.

Његов међунарони углед потврђен је избором за пуноправног члана Енглеског краљевског колеџа хирурга.

Био је члан бројних домаћих и иностраних удружења. 

Професор Кривокапић био је директор и генерални секретар Светског удружења универзитетских колоректалних хирурга. Такође је био председник Европског удружења колопроктолога (ЕСЦП). Члан је Америчког колеџа хирурга и почасни члан Америчког удружења колоректалних хирурга.

Био је председник хируршке секције Српског лекарског друштва, као и члан медицинске академије СЛД-а.

Бројне награде и признања

Добитник је многих признања међу којима је и она за афирмацију и достигнућа на научном и стручном плану у области колопроктолошке медицине Central and Eastern European Club of Coloproctology.

На Конгресу Европског друштва за колоректалну хирургију одржаног у Бечу 28. септембра 2019. године примио је награду за изузетна достигнућа.

Од Удружења колоректалних хирурга Велике Британије и Ирске уручена му је награда за унапређење колоректалне хирургије у средњој и источној Европи.

Република Србија додељује му признање "Капетан Миша Анастасијевић" у категорији "за врхунске резултате у области медицинске науке". 

Од председника државе примио је Светогорски орден за промоцију Србије у свету и допринос медицинској науци. 

Добитник је годишње награде Српског лекарског друштва за научноистраживачки рад, као и награде за животно дело. У два наврата, примио је награду града Београда за достигнућа на пољу медицине.

Од Војномедицинске академије прима медаљу "Др Владан Ђорђевић" као најбољи српски хирург.

Организациони одбор Видовданских свечаности (награда привредних новинара) уручио му је признање Витез српске медицине.

Од Удружења "Српски Кривок" добија Годишњу награду за врхунска достигнућа у медицини као и "Матију Бана", највећу годишње признање Општине Чукарица. 

Вест да је болест савладала професора Кривокапића брзо је обишла свет. Желео је да буде кошаркаш, али га је, каже, на крају, ипак потпуно опчинила хирургија. Памтиће га многи пацијенти и колеге, пријатељи, студенти.  

Професор Кривокапић је био ожењен и иза себе оставио супругу и сина.

Место и време сахране биће накнадно саопштени. 

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво