Професор Кривокапић: Србија дели судбину света када је рак дебелог црева у питању

Конгрес Европског друштва за колоректалну хирургију одржан је у Бечу, а награда за изузетна достигнућа припала је и београдском хирургу Зорану Кривокапићу.

Професионална организација за превенцију, лечење, едукацију и истраживање болести доњег абдомена у Аустрију је позвала на своје 14. годишње окупљање. Европска по имену, ова организација делује много шире – у Бечу се нашло око 1.700 водећих имена из 76 земаља.

„Данас се у свету јавља око милион и по нових случајева, а умре око 750.000 без обзира на сву технологију и на сав развој медицине. Мислим да је то једна велика пошаст и велико оптерећење за све здравствене системе у свету. У Србији ми делимо судбину света, као све развијене земље, код нас оболева око 4.500 болесника од карцинома дебелог црева“, објашњава проф. др Зоран Кривокапић.

„Професор Кривокапић је члан нашег Удружења од оснивања, дао је огроман професионални допринос и помогао да постанемо видљивији у друштву, посебно у Источној Европи. Његов углед расте, он је српско, регионално и европско име. Ове године смо врло сретни да му доделимо почасно чланство у Организацији, биће члан до краја живота! Поносни смо и сретни да је са нама“, истакао је Пер Нилсон, председник Европског друштва за колоректалну хирургију.

„Сва наша деловања на пољу науке ван наше земље чине да промовишемо и нашу Србију, тако да ми не наступамо само у лично име него као део наше земље. Према томе мислим да је ово јако важно за све лекаре наше земље, нарочио колопроктологе, али је врло важно и за Србију као државу“, нагласио је др Кривокапић.

Заједно са другим европским и светским удружењима – за ендоскопију, за лечење Кронове болести и истраживање наследних тумора, Европско друштво за колоректалну хирургију (ESCP) је глобални актер у борби против колоректалног канцера.

Веза те болести са типом прехране и начином живота је позната. Зато је функција овог скупа не само размена информација о методама лечења, већ и подизање јавне свести о ризицима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво