Читај ми!

Петиција да се мамама на порођају омогући бесплатна пратња - сакупљено скоро 75.000 потписа

Сакупљено је скоро 75.000 потписа којима се тражи да држава омогући бесплатну пратњу мамама у порођајној сали, по узору на позитивне праксе из региона и света. Циљ ове иницијативе, која ће бити упућена Министарству здравља, јесте да се спречи насилно и увредљиво понашање медицинских радника у породилиштима у Србији.

Петиција да се мамама на порођају омогући бесплатна пратња - сакупљено скоро 75.000 потписа Петиција да се мамама на порођају омогући бесплатна пратња - сакупљено скоро 75.000 потписа

Разлог кампање коју је покренула организација "Крени промени" је тај што су многе мајке у Србији на порођају доживеле неки вид акушерског насиља, а неке од њих су скупиле храброст да о томе и јавно проговоре.

Мајке које су доживеле акушерско насиље најрадије би да забораве дан кад су се порађале, јер су пре, у току, или после порођаја, од медицинског особља доживеле најразличитије облике насиља.

Од вређања, понижавања и викања, све до занемаривања, медицинских грешака и разних других видова нехуманог третирања.

Истраживања су показала да присуство оца на порођају, или неке друге особе по избору мајке (бабица, дула, члан породице...) олакшава сам чин рађања и смањује ризик од компликација и потребу за додатним интервенцијама током порођаја, наводи се у образложењу разлога петиције.

Због свега овога, покренута је петиција, која се може потписати и онлајн, којом се апелује на Министарство здравља да, следећи добре примере из региона и света, омогући бесплатно присуство пратње на порођају.

У ценовнику на сајту Гинеколошко-акушерске клинике Народни фронт, на пример, пише да се присуство оца порођају наплаћује 5.000 динара. Није означено да ли порођају може да присуствује и нека друга особа од поверења мајке. У јеку короне било је забрањено присуство и оца због епидемијске ситуације.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се