Знам шта је акушерско насиље, доживела сам га

Прокрварила сам у осмом месецу трудноће. После прегледа у "Народном фронту" рекли су ми да ћу родити мртву бебу. У том тренутку жена може да издржи све. Зашто на све то не би додали и једну "кофу" увреда.

Трудноћа је текла нормално и пошто сам имала већ једно позитивно искуство нисам ни помишљала да може нешто да крене по злу. Била сам код докторке, "прегледала" је моју нову хаљину и закључила да је са трудноћом све у реду.

Само три дана после тог "прегледа" прокрварила сам и хитно отишла у породилиште.

Била сам 34. недеља трудноће и чула реченицу "нема срчане радње". Јасно је да мајка мора да издржи све. Хитно сам пребачена у салу за порођај и остављена да се породим сама, јер све је већ изгубљено, а управо тог дана попуцале су канализационе цеви на клиници па су морали да направе реорганизацију.

У неком тренутку појавила се докторка коју сам замолила да ме породи на царски рез или да ми дају епидурал, јер ми је било тешко да поднесем порођај са таквим исходом.

"Царски рез на мртву бебу, јел сте ви нормални, па то је операција, може вама нешто да се догоди", рекла је докторка. Сигурно је била у праву – и да је неоправдано тражити царски рез и да нисам нормална.

Прво дете сам родила са епидуралном анестезијом и имала веома позитивно искуство. Тако да сам после преговора са докторком успела да издејствујем да пошаље анестезиолога.

Погледао је мој здравствени картон и питао где сам водила трудноћу. А онда је уследила та поменута кофа увреда. "Ви жене пажљивије бирате фризера него лекара", рекао је анестезиолог док је припремао иглу да ме убоде у кичму.

У неформалном разговору питао ме је и чиме се бавим. "Новинарка сајта РТС-а", одговорила сам и хтела да ме више нико ништа не пита.

Али то је била реченица због које се мој анестезиолог накострешио.

"Новинарка, па теби анестезија сигурно неће деловати. Новинари, тужиоци и судије су највећи шљам овог друштва. Само пишете лажи и продајете се, а тек како долазите на функције...", рекао је доктор и наставио да рутински ради свој посао.

Нисам могла ништа да кажем, било ми је мука, исповраћала сам се, на под поред кревета, то је био мој одговор.

Знам да нисам једина и да после овакве приче свако може да се сети да се слично десило његовој другарици, мами, тетки, ујни...

Акушерско насиље се дешава, то је наша стварност, неко о томе проговори када за то буде спреман, неко никада. Ја као жртва немам снаге да моју причу поновим на суду, можда ће то неко урадити у моје име.

Хвала.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво