Кажњавање прекршилаца Закона о јавним набавкама

Транспарентност Србија упутила иницијативу за покретање прекршајних поступака против прекршилаца Закона о јавним набавкама. Број предузећа која крше закон процењује се на око десет хиљада.

Велики број јавних институција у Србији сваке године крши Закон о јавним набавкама. Извештаје о спроведеним набавкама се не подносе, а годишње се изриче само десетак казни за све прекршаје из области набавки. Број предузећа која крше закон процењује се на око десет хиљада.

Према подацима Управе за јавне набавке, извештаје о набавкама у 2007. години поднела су 2.134 корисника буџетског новца. Процењује се да у Србији има око 12.000 корисника који набавке морају да спроводе у складу са Законом о јавним набавкама.

"Транспарентност Србија упутила је због тога иницијативе надлежним општинским тужилаштвима да покрену прекршајне поступке против прекршилаца закона", изјавио је агенцији Бета Немања Ненадић из ове организације.

Уз иницијативу, та невладина организација за борбу против корупције, доставила је тужилаштвима спискове јавних предузећа, установа и других институција са подручја њихове надлежности које нису доставиле извештаје Управи.

"Идеја иницијативе је да се промени неодржива ситуација у којој се масовно крши закон без икаквих последица. Без података од свих корисника не може се створити јасна слика о томе какве су јавне набавке спровођене у току године и која је била укупна вредност", казао је Ненадић.

Прекршајне казне за кршење закона

За кршење закона запрећене су прекршајне казне, за правна лица 100.000 до милион динара и од 20.000 до 50.000 динара за одговорно лице. Недостављање извештаја, наводи Ненадић, је један од најблажих облика кршења закона.

Према годишњим статистикама Министарства правде, постоји само двадесетак окончаних поступака за све прекршаје прописане Законом о јавним набавкама и другим законима из финансијске сфере.

За прекршаје из ове области у 2006. години изречене су казне за двадест седам, а у 2007. години за пет правних лица. Директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић указао је да и јавне институције које нису имале набавке морају да пошаљу извештај у коме ће то бити назначено.

У протеклих пет година број послатих извештаја се смањује иако вредност јавних набавки расте, а то је директна последица недисциплине, рекао је Јовановић агенцији Бета. У 2007. године укупна вредност спроведених набавки била је 187 милијарди динара.

Јовановић је казао да је Управе за јавне набавке 2004. и 2005. године покушавала да поднесе прекршајне пријаве, али су органи за прекршаје прогласили Управу ненадлежном. Закон из 2002. године није прецизно дефинисао ту област. Нови закон, који је ступио на снагу 6. јануара ове године, прецизно дефинише да надзор над спровођењем закона има Министарство финансија.

Од ове године наручиоци ће морати да подносе извештаје квартално, па тако извештаје о набавкама спроведеним у прва три месеца 2009. године морају да поднесу Управи до 10. априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво