Читај ми!

Приказ способности хеликоптерских јединица на нишком војном аеродрому

На аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић" у Нишу завршен приказ хеликоптерских јединица РВ и ПВО и 63. падобранске бригаде. Присуствовао је председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић након састанка са представницима наменске индустрије, присуствовао је на војном аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић" у Ниш приказу способности хеликоптерских јединица РВ и ПВО и 63. падобранске бригаде.

На почетку вежбе рапорт председнику предао је командант 98. ваздухопловне бригаде, бригадни генерал Зоран Продановић.

Припадници ВС извели су показну вежбу хеликоптерског десанта специјаних јединица на неприступачни терен, дејство специјалаца уз подршку хеликоптера различите намене и затим извлачење припадника специјалних јединица ваздушним путем.

На почетку демонстрације, хеликоптери Х-145 су дејстовали по непријатељским положајима да би обезбедили зону десанта специјалних јединица, да би затим хеликоптерима Ми-17 техником ужета и брзог ужета извели десант припадници једног дела јединице 63. падобранске биригаде, чиме је омогућено да они великом брзином заузму положаје.

Након тога, отпочели су дејства по непријатељу уз непрестану подршку из ваздуха хеликоптера Ми-35 који су дејствовали невођеним ракетама и митраљезом калибра 23 милиметра, а касније и хеликоптера гама, који су ракетама "маљутка" дејствовали по оклопним јединицама непријатеља.

Након утврђивања положаја, припадницима 63. падобранске бригаде, хеликоптерима Ми-17 допремљено је појачање техником класичног десанта, односно тако што су се хеликоптери спустили на земљу да би преостали припадници ове елитне специјалне јединице ВС изашли и заузели положаје.

После извршења борбеног задатка, падобранци су се брзо извукли са положаја уз помоћ хеликоптера Ми-17 у који може да стане 36 падобранаца са наоружањем и личном опремом, и Х-145 у који може да стане до 10 војника са пуном опремом.

Све време ову операцију надгледали су и штитили припадници хеликоптерске јединице у хеликоптерима Ми-35, звани "летећи тенкови" набављени од Руске Федерације.

На крају приказа изведен је демонстративни падобрански скок током кога је заставник прве класе Владимир Кржалић у ваздуху развио заставу Србије, а старији водник Дејан Цветковић заставу ВС.

Ове старешине су ветеран падобранства и падобрански инструктори, јер је Кржалићу то био 1.780. скок, а Цветковићу 2.900. скок падобраном.

Председник Србије, трећи и последњи дан посете Нишавском округу, почео је састанком са представницима одбрамбене индустрије из целе земље с којима је разговарао о већим улагањима и унапређењу наменске индустрије. 

Вучић је јуче рекао да наруџбине државе од наше наменске индустрије износе 200 милиона евра годишње и да ће то морати да иде преко 250 милиона само од домаће наменске индустрије.

Такође, истакао је да Србија мора додатно да оснажи наменску индустрију, као и да за многе њене производе постоји тржиште у целом свету.

Председнику је у суботу предочен петогодишњи план и програм опремања, наоружавања, организације и попуне људства, у периоду од 2022. до 2027. године.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара