Шта знамо о коронавирусу, како га разликовати од грипа и можемо ли се заштитити

Од коронавируса који се прво појавио у Вухану у децембру прошле године, према најновијим подацима, умрло је више од 2.200 људи, а заражено око 76.000. Више од 80 одсто оболелих имало је благе симптоме, док је нови коронавирус, Ковид-19, најопаснији за болесне и старије. Постоје ли мере заштите и шта знамо до сада о коронавирусу.

Шта су коронавируси

Коронавируси су велика породица вируса који изазивају болести у распону од благе прехладе до тежих респираторних болести, попут познатог блискоисточног респираторног синдрома (МЕРС-КоВ) и тешког акутног респираторног синдрома (САРС-КоВ).

Поред ових познатих, у Кини се појавио нови коронавирус (2019-nCoV). То је сој који раније није идентификован код људи.  

Извор заразе

Коронавируси су зоонотски, што значи да се прво развијају код животиња пре него што се развију код људи. Да би вирус прешао са животиње на човека, особа мора да дође у блиски контакт са животињом која носи инфекцију.

Верује се да је пијаца Хунан у Вухану извор заразе коронавируса.

Период инкубације

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) период инкубације је од два дана до две недеље, а недавни подаци показују да се може продужити на 21 дан.

Симптоми Ковида-19

За сада знамо да Ковид-19 можда у почетку не изазове никакве симптоме. Можете бити заражени вирусом до две недеље пре него што приметите симптоме. До сада познати симптоми су: грозница, температура која постепено расте, кашаљ, кратак дах и губитак даха, отежано дисање.

Могуће компликације Ковида-19

Упала плућа, јак акутни респираторни синдром, оштећење срца или срчани удар, неправилан рад срца (аритмија), кардиоваскуларни шок, отказивање бубрега.

Које су разлике између коронавируса и вируса грипа

Инфекције коронавирусом и грип имају сличне симптоме који отежавају дијагнозу. Вирус грипа много је чешћи и смртоноснији од Ковида-19.

Главни симптоми коронавирусне инфекције су грозница, температура која постепено расте, кашаљ и отежано дисање, док грип често прате и додатни симптоми: болови у мишићима и грлу, цурење носа или зачепљен нос, кијавица, упаљено грло, главобоља, умор.

Када и где потражити помоћ

Ако осетите неки од горе наведених симптома, а путовали сте у Кину, Јапан, Италију или сте били у блиском контакту са неким коме је потврђен Ковид-19 јавите се најближем здравственом центру.

Како се утврђује присуство коронавируса

Ковид-19 се дијагностикује анализом узорка, крви, пљувачке или ткива оболелог.   

Како се лечи Ковид-19

За сада не постоје специфични лекови који би се примењивали на овај вирус. Примењује се терапија којом се ојачава организам, и испитује се ефикасност постојећих антивиралних лекова. 

Како се преноси коронавирус

Коронавирус је респираторни вирус који се преноси са човека на човека капљично. То значи да се инфекција преноси капима које болесна особа испушта у ваздух током кијања, кашљања и разговора, а удише их друга особа.

Пренос коронавируса преко површина

Ако капљице које садрже вирус доспеју на површину или се шире преко контаминираних руку оболелих, неко други се такође може заразити додиривањем тих површина, а затим свог лица (очи, уста, нос).

Ручке на вратима, ручице врата лифта, ограде на степеништу, места за држање у јавном превозу су примери површина које могу бити контаминиране. Још није јасно колико дуго вирус може да живи на тим површинама – сатима или данима, али најбоље је избегавати да додирујете ове јавне површине и појачате хигијену руку.

Старији мушкарци у повећаном ризику

Старије особе и мушкарци су под највећим ризиком кад је реч о смртности од коронавируса – према најобимнијој студији до сада, највећи број жртава и оболелих управо је у овим групама.

Извештај Светске здравствене организације (СЗО) утврдио је да је просечна старост људи који су позитивни на овај коронавирус око 45 година, а више од две трећине оболелих су мушкараци.

Постоје два могућа објашњења:
– мушкарци имају већу вероватноћу од озбиљне болести и потребно им је болничко лечење,
– мушкарци су, можда, из друштвених и културолошких разлога, чешће били изложени вирусу на почетку епидемије. 

Друге болести

Они су боловали од других болести које су их учиниле осетљивијим на вирус, што је била последица "ослабљеног имуног система ових пацијената": 40 је имало слабо срце или оштећене крвне судове због отказивања срца и можданог удара, 12 пацијената је имало дијабетес.

Мере заштите

Стандардне препоруке за спречавање ширења инфекције укључују - појачану хигијену руку (често прање руку најмање 20 секунди топлом водом и сапуном), прекривање уста и носа приликом кашљања и кијања, употребу маски, дезинфекцију површина, темељно кување меса и јаја.

Избегавање блиског контакта са свима који показују симптоме респираторних инфекција као што су кашаљ и кијање. Такође, избегавање боравка у просторијама са великим бројем људи.

Колико је ефикасна употреба вирусне маске за лице

Уз појачану хигијену (прање) руку и избегавање додиривања могуће контаминираних јавних површина, употреба маске је једно од најефикаснијих средстава заштите.

Вакцина против коронавируса

Откако је избио нови коронавирус у Кини, научници широм света покушавају да направе вакцину како би зауставили ширење епидемије. Недавно је једна шангајска фармацеутска кућа направила узорке вакцине и току су тестирања на животињама.

Симптоми и ток болести

Од првог до петог дана код пацијента се јављају грозница и температура. Такође, могу да осете умор, бол у мишићима и сув кашаљ. Мали број људи је имао дијареју или мучнину. Петог дана код пацијента се може јавити отежано дисање - посебно код старијих особа са историјом болести. Према извештају Универзитета у Вухану, код 15 одсто пацијената се седмог дана јавља акутни респираторни дистрес синдром – сакупљање течности у плућима. Наредна два дана пацијенти могу да осете болове у стомаку и губитак апетита. Пацијенти који се опораве од вируса отпусте се из болнице у просеку након две и по недеље.

Да ли треба да будемо забринути 

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да коронавирус није глобално ван контроле нити је проузроковао смртне случајеве великих размера и да је "прерано" говорити о пандемији.

Истраживање из Кинеског центра за контролу болести указује да око 80 одсто оболелих осећа благе симптоме, око 15 одсто пацијената тешке, док је пет одсто пацијената у критичном стању. 

Од коронавируса који се прво појавио управо у Вухану у децембру прошле године, према најновијим подацима, умрло је више од 2.200 људи, а заражено више од 76.000. Коронавирус до сада је потврђен у девет европских земаља. Највећи број заражених изван Азије је у Италији – више од 230 особа, а седморо људи је преминуло. Први случај коронавируса потврђен и у Хрватској.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво