Дачић: Двоје Срба са крузера моћи ће да се евакуишу

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће 20. фебруара двоје српских путника, уз помоћ Француске, моћи да се евакуише са крузера "Дајмонд принцес", који је усидрен код јапанске луке у Јокохами.

"Сутра и прекосутра, ако резултати буду у реду, ово двоје путника моћи ће да напусте брод", рекао је Ивица Дачић и поновио да до сада ниједан држављанин Србије у свету није заражен.

Крузер "Дајмонд принцес" налази се у карантину од 5. фебруара због појаве коронавируса, а усидрен је код јапанске луке у Јокохами.

Дачић је казао да се на том броду налази 14 српских држављана и један Црногорац, наводећи да су од 14 наших људи двоје путници, а дванаесторо су чланови посаде, за које ће карантин почети када сви путници напусте брод, јер, истиче, имају посебан уговор са компанијом.

"На крузеру је доста хаотична ситуација, а то и из других земаља закључују. Веома споро се обављају контроле, до сада је на коронавирус тестиран мали број људи, а за добијање резултата треба најмање три дана", рекао је Дачић новинарима у Министарству спољних послова након пријема евакуисаних Срба из Вухана.

Према његовим речима, по тој брзини обављања тестирања, требало би најмање месец дана да се добију резултати за свих 3.700 људи на броду.

Због тога су, каже Дачић, неке земље почеле евакуацију иако нису прегледани сви, додајући да је до сада један амерички авион одлетео.

Дачић је испричао да је Амбасада Србије у Јапану покушала да нашим држављанима са крузера купи карте, али да је једна велика западноевропска компанија то одбила, иако наши држављани нису заражени.

"Зато ћемо гледати да опет са неком земљом евакуишемо наше држављане. Већ 20. фебруара долази авион из Француске, тако да ћемо видети да то двоје путника пребацимо за Француску", рекао је Дачић.

Дачић са Србима из Вухана: Све се добро завршило

Ивица Дачић примио је Србе који су уз помоћ Амбасаде Србије у Кини евакуисани из Вухана у Француску, одакле су, после 14 дана карантина, у недељу долетели у Београд, и новинарима казао да се упркос тешкој процедури на крају све добро завршило.

У Министарству спољних послова, осим министра Дачића, тројицу од четворице евакуисаних Срба из епицентра коронавируса, дочекао је и велики број новинара које је интересовало како је изгледао живот у карантину, да ли су били уплашени за своје здравље и да ли планирају да се врате.

Александар Калаба, који је у Кини почео да гради каријеру фудбалског тренера, каже да су читаву ситацију поднели сталожено, мирно и без страха.

Захвалио је Амбасади Србије на свему што су учинили како би они данас били код куће, додајући да је кинеска бирократија веома компликована и да је тај део посла био најтежи.

Упркос свему што је проживео, Калаба наводи да се враћа у Кину чим се створе услови за то.

И Стефан Војнић, који је у Вухану уписао мастер студије бизнис администрације, каже да планира повратак, јер мора да заврши студије.

Упитан о условима у француском карантину, каже да су били поприлично добри, али да је простор био ограничен, што је навео као ману и најтежи део током живота у карантину.

Одлуку о евакуацији је, како истиче, донео када је сазнао да постоји опција и за српске држављане, јер су до тада били евакуисани само амерички.

Душан Ђурић је испричао да заправо живи у Шангају, а да је у Вухан долетео вече пре проглашења карантина.

"У Вухану сам био у посети, ја сам вече пре затварања града слетео у Вухан и ујутру када сам се пробудио рекли су да је све затворено. Било је језиво, одједном је постао град духова", рекао је Ђурић.

Истиче да је био у селу 60 километара од Вухана када је Амбасада послала возило по њега.

Као и његови сапутници, Стефан и Александар, и Душан планира да се врати у Шангај чим опасност прође.

Тешка процедура  

Дачић је изразио задовољство што се све завршило без компликација, упркос томе што је процедура била тешка.

"Драго ми је да се све завршило без компликација, мада су их они имали довољно, била је тешка процедура, свакако није згодно затећи се у тим условима вируса и карантина", рекао је Дачић.

Према његовим речима, у Вухану је било шесторо српских држављана од којих су четворо пристала на помоћ Амбасаде, док је двоје одлучило да остане.

Дачић је испричао да се Министарство затим обратило француском Директорату за ванредне ситуације и европском механизму за ванредне ситуације и они су омогућили да четворица наших држаљана буде на листи за евакуацију из Вухана на југ Француске, где су провели 14 дана у карантину и прошли све здравствене тестове који су потврдили да су здрави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи