Србин у карантину у Француској: И златни кавез је кавез

Александар Калаба, један од Срба који је из Кине стигао у Француску и који се налази у карантину због коронавируса, рекао је за РТС да није пријатно боравити у ограниченом простору и да се нада да ће све проћи брзо.

Фудбалски стручњак Александар Калаба, један од четворице Срба чији се повратак из карантина у Француској очекује сутра, навео је да је за заразу новим коронавирусом први пут чуо око дочека Нове године 31. децембра, али да су многи мислили да је у питању још једна панична прича.

Прича око вируса се, према његовим речима, појачава око 20. јануара, када је приметио да све прима озбиљне размере. 

"На пример, 22. јануара, када сам се возио метроом, на свакој станици није чекало више од двоје-троје људи, што је за кинеске услове потпуно ненормално", рекао је Александар за РТС.

Како је додао, 23. јануара је Вухан био блокиран, због чега је остао заглављен у том граду.  

"Што се тиче тих првих неколико дана у Вухану, ствари су функционисале поприлично мирно. Нисте ви могли да стекнете неки утисак панике или напада лудила. Што се тиче падања у несвест по улицама, то је незабележено. Ја не знам ко је то видео. Као и у нормалним стварима, када шетате улицом, у два сата прођу три возила хитне помоћи и то је то, ништа спектакуларно", истакао је Калаба.

Како је навео, Кинези су јако дисциплиновани и поштовали су команду да време проводе код куће. Истиче да је добро што је био и дочек Кинеске нове године, што је додатно опустошило град, па је све деловало као сцена из неког апокалиптичног филма.

Напомиње да панике није било. 

"Маркети су радили, намирница је било у довољној мери. Једино што је било досадно. Наша амбасада је реаговала муњевито и заиста за неких седам дана успела да организује, да се изразим, евакуацију, мада није то баш тако било, него измештање из жаришта вируса. Њима желим да захвалим", рекао је Александар.

У Вухану још ригорозније 

Додаје да је чуо да је у Вухану још ригорозније, да се не излази из станова и да војска доводи храну на кућну адресу.

"Један члан породице сме да изађе напоље на сат времена дневно. Све су пооштрили и верујем да раде све у циљу сузбијања ове пошасти", напоменуо је Калаба.

Навео је да је особље у Француској било уплашено јер су очекивали да су сви који долазе у карантин заражени, али да је атмосфера била боља када су тестови показали да нико нема вирус.

"Није пријатно бити лимитиран у неких 200 са 150 метара, где имате и храну и пиће и све, међутим, психолошка ствар каже да сте ту заробљени и да не мрдате никуда. Што се каже, и златни кавез је кавез", навео је Калаба.

Четворо држављана Србије евакуисано је из Вухана, епицентра заразе коронавирусом, почетком фебруара и авионом су пребачени у Француску.

Иако нису заражени, у оквиру превентивних мера смештени су у двонедељни карантин, а у Србију ће се, како је најавио шеф дипломатије Ивица Дачић, вратити сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара