Праунук Живојина Мишића на слави славних предака

У Кући краља Петра Првог, Друштво за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. године, обележило је Сретење, славу славних предака. Друштво, чији је мото "Будимо часни потомци да бисмо били достојни преци", бележи и пет деценија рада.

"Са земљама победницама је Србија, једна мала часна земља, велики борци, не само Живојин, него и остали сви редом", испуњен поносом истиче Ђоре Стојанац, праунук славног српског војсковође Живојина Мишића.

Он је из Париза дошао на славу оних који су часни потомци славних предака.

Потврда тога је и да је Друштво за неговање традиције ослободилачких ратова до 1918. иницирало подизање више од шездесет нових споменика и обнову постојећих спомен-обележја.

"Друштво се тренутно бави дигитализацијом архивске грађе која ће бити јавно добро, доступно свима. Они који траже податке о својим прецима могу да нам се обрате", каже Драгана Јуришић из Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године.

Друштво за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. чувало је и чува успомену на пале борце, славне хероје и њихова дела.

"Tри рођена брата из моје куће су 1914. кренули у рат Будимир, Радомир и Витомир. Од њих тројице кући се вратио само Будимир. Крф, Видо, Зејтинлик. Имао сам потребу да оставим неки траг када сам се нашао доле у крипти. Написао сам - још увек оремо све наше њиве. Ја и даље живим на имању у селу Јањеву које је мој предак обрађивао", каже Небојша Матејић, потомак три јунака Првог светског рата.

Рад Друштва у 2020. години обележиће многобројне активности. Традиционална ходочашћа на острва Крф и Видо, и одавање почасти Дринској дивизији у Агиос Матеосу у Грчкој, као и у Македонији.

Објавиће и Монографију о педесетогодишњем раду Друштва, јер је на нараштајима да следе традицију и да достојно чувају спомен на оне који су обележили националну историју Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво