Грађани Ваљева у опасности због загађености, лош квалитет ваздуха широм Србије

Најновнији подаци показују да индекс загађености ваздуха врло висок широм Србије. Најтеже се дише у Ваљеву и Косјерићу. Из Института за јавно здравље "Батут" поручују да нема разлога за панику.

Подаци Агенције за заштиту животне средине говоре да је ваздух "јако загађен" у Београду, Ваљеву, Косјерићу, Ужицу, Нишу, Бору, Панчеву, Смедереву, Беочину.

Највиши – пети – степен загађености према мерењима Агенције регистрован на мерним станицама Нови Београд и Стари град, док је у четвртој категорији "загађен" на станици Мостар. Ваздух је у категорији "одличан" на Врачару.

И последњи подаци Градског завода за јавно здравље Београд од 12.00 показују да је ваздух у главном граду загађен.

Мониторинг Европске агенције за заштиту животне средине такође показује да је квалитет ваздуха у Београду "екстремно лош". 

Да је ваздух у престоници Србије лош, показују и подаци портала waqi.com који мери загађеност на глобалном нивоу.

Један од сајтова који такође прати загађеност на глобалном нивоу "Ер вижуал" Београд данас сврстава на листу најзагађенијих градова света. Према подацима овог портала, Београд је најзагађенији град Европе, а квалитет се квалификује као нездрав.  

Aлармантно у Ваљеву 

Како показују подаци Агенције за заштиту животне средине, у Ваљеву концентрација ПМ-10 и ПМ-2,5 честица прелазила је 300 микрограма по кубном метру.

Ваздух у Ваљеву и Косјерићу је био у "љубичастој зони" (веома нездрав), док су раније током јутра Ваљевци удисали ваздух који је био означен као "опасан по здравље", наводи сајт waqi.

Kaко се и наводи на самом порталу waqi.com, тај сајт генерише и показује податке које прикупља српска Државна мрежа за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха, у оквиру Агенције за заштиту животне средине. 

Препоруке надлежних 

Поводом загађења ваздуха у градовима у Србији, Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" раније је саопштио је да нема потребе за паником, али указује на значај примене мера заштите у условима загађења ваздуха. 

Препоручују да осетљиве особе ограниче свој боравак напољу у јутарњим и вечерњим сатима.

Главни аерозагађивачи су ПМ-10 и ПМ-2,5 честице, које су врло ситне и опасне јер пролазе и кроз најситније дисајне путеве

ПМ-10 честице су смеша дима, чађи, прашине и киселине уз тешке метале. Ако је концентрација честица преко сто микрограма, што се често дешава у Србији, кажемо да је ваздух јако загађен.

Док се не промене временски услови и не дуне ветар који ће "растерати" штетне честице, метеоролози поручују да нећемо лакше дисати. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво