Многи рукују подацима о личности, а мало њих је пријављено

За месец дана примене Закона о заштити података о личности, мање од 200 органа, установа и јавних предузећа пријавило је служби Повереника лице задужено за тај посао. Ни привреда није ажурнија, а до краја 2020. закони у свим областима треба да се ускладе с прописом о заштити података о личности.

Због искуства са иностраним фирмама ИТ сектор је најажурнији. На скупу у Привредној комори највише је било њихових представника.

И увозник пића открива да његова фирма, кроз маркетинг, годишње прикупи податке о 20.000 клијената, јасно им је шта закон тражи.

"Где чувате те податке, на којим серверима, ко има приступ, ко их обрађује, ко даје налог шта ће са њима да се ради, да ли има јасно прописане процедуре", истиче Александар Живановић из фирме "Гет експиринс".

Оцена повереника је да већина оних који владају информацијама о грађанима, није спремна за примену закона.

"Зато што је ово закон који хоризонтално дотиче све привредне субјекте на територији Републике Србије, јако је комплексан закон, јако високи захтеви за наше привредне субјекте, као и за све привредне субјекте у ЕУ, нисмо ту изузетак", рекла је Јелена Јовановић из ПКС-а.

Златко Петровић из Канцеларије Повереника за информације и заштиту података о личности указује да јавни сектор има више од 10.000 до 15.000 руковалаца, а тренутно их је пријављено 200.

"Само шест министарстава је пријавило лице за заштиту података о личности", истакао је Златко Петровић.

Посао за државу је и да до краја 2020. све прописе усклади са Законом о заштити података о личности. За кршење закона казна је 100.000 динара.

"Ми вршимо кампању и кроз медије и ширењем одређених поступака у оквиру државне управе да се омасови почетак примене закона, није циљ да се неко пошто-пото кажњава", напомиње помоћник министра правде Чедомир Бацковић.

Уз сузбијање већих злоупотреба, убудуће без наше дозволе рекламну понуду нико не би смео да нам шаље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво