Шарчевић старим студентима: Уозбиљите се и завршите студије

Посланици Скупштине расправљају о Предлогу закона којим се "старим студентима“ продужава рок за две године да заврше своје студије по програму по којем су уписали факултете. Mинистар просвете Младен Шарчевић, током начелне расправе, поручио им је да се уозбиље и пожуре како би у наредне две године завршили своје студије и тиме допринели квалитету образованих људи у Србији.

Шарчевић је казао да када може да бира да ли да се да некоме шанса или не, увек је пре да да шансу, тако да је и у овом случају више за то да се да шанса студентима на које се закон односи, али је додао да и друга страна, студенти, морају да направе озбиљан искорак.

"Немам ништа против да им се помогне, али све има крај. Да су ови студенти у сваком року давали по један испит, до сада би завршили студије", казао је Шарчевић.

Посланик Јединствене Србије Ђорђе Косанић рекао је да ће та посланичка група подржати закон и додао да Србија нема разлога да се одрекне великог броја људи који су на прагу да стекну диплому, наводећи да се не зна тачан број таквих студената и да се "барата са неком цифром између 10.000 и 12.000".

Посланик Социјалистичке партије Србије (СПС) Жарко Обрадовић казао је да му је драго што постоји воља Владе Србије да се изађе у сусрет "старим студентима", али је и он истакао да је потребна и добра воља са друге стране.

"Коначно би требало и студенти о којима је реч да схвате да је ово позив, односно да је на позив одговорено позитивно, да је пружена рука сарадње и да би у следеће две године требали да заврше своје студије", казао је Обрадовић.

Посланик посланичке групе ПС-НСС-УС Ђорђе Комленски казао је да ће свакако подржати предлог закона и додао да по том питању нису променили мишљење јер, како каже, не постоји одговарајући аргумент који би их убедио да треба тражити било који разлог да се старим студентима не изађе у сусрет и не омогући да заврше студије које су започели.

Посланица Српске радикалне странке Вјерица Радета казала је да се  расправља о Предлогу закона који није добро решење, јер не решава проблем суштински и трајно.

Како је казала, радикали се залажу да се "старим студентима" омогући да заврше студије без задатог рока.

Додала је да Министарство и универзитети немају право да улазе у разлоге дужине студирања, јер је то неотуђиво право сваког грађанина.

Посланик СНС-а Владимир Орлић казао је да ће та странка и њени посланици помоћи да се предложено решење реализује.

"Студенти треба да заврше своје студије и ми смо о томе у овој Сали говорили много пута, пре свега, због себе самих, због својих породица, због својих животних планова и обавеза и нема ниједног разлога да се то не заврши на успешан начин", казао је Орлић.

Посланици Скупштине Србије усвојили су сет закона који су били на дневном реду 16. ванредног заседања, међу којима је и Закон о дуалном моделу студија у високом образовању. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво