Скупштина усвојила више закона, међу њима и о дуалном моделу студија

Посланици Скупштине Србије усвојили су сет закона који су били на дневном реду 16. ванредног заседања, међу којима је и Закон о дуалном моделу студија у високом образовању.

Посланици су усвојили и Закон о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација, измене Закона о патентима, измене Закона о ауторским правима и сродним правима, као и измене Закона о заштити топографија полупроводничких производа.

Образлажући Предлог Закона о дуалном моделу у високом образовању, министар просвете Младен Шарчевић рекао је да ће студенти који се одлуче за тај модел моћи да рачунају на добар уговор са компанијама, гаранције и безбедност на раду, социјално осигурање и "све друго што иде уз то".

"Компаније у Србији су већ гладне људи којима би дале шансу већ на почетку студија. Колико је дуално образовање добро за младе људе, добро је и за оне који у овом тренутку нису узели најтраженије струке, него су у домену струка које ми сматрамо перспективним", казао је Шарчевић.

Према његовим речима, дуалне студије већ сада су присутне у Европи у многим земљама, а као најбољи пример, Шарчевић је издвојио суседну Мађарска, где је доласком великих компанија потреба за инжењерима и другим струкама постала, каже, велика.

"Развој индустрије у Србији кроз креативне индустрије показује велики замах, годишње преко милијарду евра, а да бисмо задржали те младе људе у земљи - електроинжењере, машинске инжењере, грађевинске инжењере, авиоизнжењере, економисте, банкаре и све друге, морамо да уђемо у други вид образовања", навео је министар.

Шарчевић је казао да је тај закон за добробит младих људи и да је "векторски правац оних грана развоја привреде који задржавају младе људе у земљи".

Истакао је и да је добар сигнал компанијама које имају развојне правце и истраживачке лабораторије у Србији, а којих је све више.

Против закона о дуалном образовању била је Српска радикална странка, а неке од примедби су да је предлог закона пример послушности српске власти за све што као сугестију добију од ЕУ, као и да према њему, нико ништа не мора, односно студенти не морају да студирају по дуалном моделу, послодавци не морају да закључују уговоре.

"Нико никакву обавезу нема", истакла је посланица СРС Вјерица Радета и додала да је овим законом потпуно запостављено академско студирање.

Бољи положај уметника

Шарчевић је казао и да су свих пет закона који су пред посланицима сродни и да имају за циљ да се области које су већ уређене законима усагласе са поглављима у приступним преговорима Србије са ЕУ, 7 и 3 у случају закона о квалификацијама, који је већ усвојен, а чијим се изменама долази до усклађивања законодавства Србије и ЕУ и који ће се примењивати тек када Србија постане члан ЕУ.

Изменама и допунама закона о патентима, о ауторским правима и сродним правима и о заштити топографија полупроводничких производа уводи се више реда међу онима који су корисници тих закона, казао је Шарчевић и додао да ће те измене допринети већој видљивости оних који се баве музиком, глумом и другим уметностима.

"Биће већег доприноса и за оне који се баве глумом, јер нови закон предвиђа да буду власници својих дела, односно свако њихово емитовање или реемитовање ће им обезбедити бољи материјални положај", казао је Шарчевић и додао да се изменама и допунама уређују и многи други домени заштите у области софтвера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво