Систем не чува довољно жене од насиља

Троструко убиство у Новом Саду, у којем је супруг убио М. Ј. и њене родитеље, представља више од још једног упозорења и изазива забринутост због које мора уследити хитна реакција и предузимање мера свих надлежних органа, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Бранкица Јанковић је истакла да случај стравичног убиства у Новом Саду потврђује да систем заштите од насиља над женама није довољно делотворан, упркос свим мерама и активностима које су предузимане.

У овом случају посебан проблем је то што је убијена жена пре само две недеље пријавила супруга због насиља у породици, али очигледно да је неко у ланцу одговорних заказао, навела је Јанковић у писаној изјави.

Упркос донетом закону, чињеница је да је потребна већа одговорност и свест, а сви друштвени актери морају постати најзад свесни своје дужности у заштити безбедности и живота жена жртава насиља, поручила је повереница.

Бранкица Јанковић указује да смо свакодневно сведоци написа у медијима о насиљу које постаје све свирепије, у којима се наводе детаљи монструозних мучења жена и упозорава да то није начин да се укаже на проблем породичног насиља.

Према њеним речима, годинама уназад наглашава се улога и значај медија у сузбијању насиља над женама, упућивани су апели и молбе да се престане са сензационалистичким извештавањем, али неки медији и даље дају простор насилницима да јавно злостављају и понижавају своје жртве, чинећи тако општу штету.

Питање насиља у породици превазилази појединце, породицу, медије и службе, то је проблем целог друштва, поручила је повереница.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 24. мај 2019, 22:26) - anonymous [нерегистровани]

Fokus na pol

Ni muškarce ne štiti sistem od nasilja u meri koju bismo svi želeli. Podsećam vas da je u ovom slučaju i ljudsko biće muškog pola ubijeno. Mora se dosta raditi na preventivi, a posebno na obrazovanju devojaka i mladića koje bi im omogućilo primećivanje loših osobina kod potencijalnih partnera i partnerki.