Предности и изазови електронске трговине

С којим проблемима се сусрећу електронски трговци, како започети тај посао, смањити ризик пословања и како у мору понуда препознати поуздан сајт за куповину, затим како Влада Србије подстиче и помаже развој електронске трговине, неке су од тема о којима се говорило на највећој регионалној Конференцији о електронском пословању и електронској трговини на Палићу.

Домаћи произвођачи и продавци софтвера за електронску трговину кажу да српски програмери, углавном окренути ка страном тржишту, нису заинтересовани да развијају и користе домаће софтвере.

"Наши програмери користе стране софтвере да би отворили интернет продавнице домаћим трговцима и то је неко ограничење и за наш софтвер као и пласман нашег софтвера у иностранство", каже Милан Јовић из "Селтико".

Једна од примедби е-трговаца јесте и висока цена испоруке малих пошиљки до 50 грама.

"Стартна цена поштарине је неких две хиљаде динара па навише што значи неки производ који је 20,40,50 грама а вредности двадесетак, тридесетак долара, у суштини не може да се уклопи у ту цену поштарине и нисмо конкурентни са тиме", истиче трговац Милан Завишић. 

У Поштама Србије кажу да раде на решавању овог проблема, а малим и средњим предузећима нуде поједностављену услугу извоза робе – Пост експорт.

"Омогућава знатно мањи број образаца и формалности које су претходно биле у оптицају, али и јефтиније трошкове извоза. На неки начин смо кроз услугу коју смо креирали избегли трошкове шпедиције и она је у просеку износила четири хиљаде динара", каже директорка функције услуга "Поште Србије" Бојана Николић.

Народна банка уводи и ново инстант плаћање за које је довољан мобилни телефон или таблет, апликација и QR код. Предност је што новац са рачуна на рачун стиже за неколико секунди. Трговац прво рачун укуца у своју трговачку апликацију.

"Покажем, генеришем своју трговачку апликацију. Купац долази и отвара своју апликацију, своје банке и једноставно скенира тај QR код. Самим тим се та трансакција обавља и завршава", наводи Слободан Арсић из "Чип карда".

Влада Србије донела је акциони план са разноврсним мерама за развој електронске трговине.

"Подразумеваће подстицајне мере за пошиљке, затим за менторску подршку, рад са е-трговцима практично значи како да они који још увек нису прешли у сферу онлајн пословања како да они то учине, да отворе своје веб шопове, а они који већ послују, просто да то своје пословање усаврше", наводи Невена Паризановић, саветница у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Конференција је окупила бројне трговце, стручњаке и експерте који су могли да се упознају са актуелним трендовима у области е-пословања и могућностима да приказана решења и искуства примене у свом окружењу и унапреде своје пословање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво