Божићни обичаји Влаха, стари специјалитет са тајним састојком

Власи из околине Кучева за божићну трпезу не седају без јела које се зове борнду. Једе се на слами. Њихови обичаји почињу већ од поноћи, када се, како верују, родио Исус Христос.

Борнду се припрема тако што се у кључалу воду сипа млевено или сецкано месо. Кува се два, три сата док добро не омекша. Тајни састојак је свињска крв која се меша са кукурузним брашном и водом, и спаја са куваним месом. Смеша се мути "мтком", влашким кухињским алатом, како не би настале грудвице. Сервира се хладно, а рецепт се преноси с колена на колено.

Живадинка Петровић, домаћица из Волује код Кучева, учи своју унуку да припрема борнду онако како је и сама научила од своје баке и мајке.

Борнду је главно јело божићног ручка код Влаха у кучевском крају. Ко се чврсто држи традиције, једе га са породицом на слами.

Деца су задовољна јелом, и очекују да га бака спреми и следеће године.

Обичаји су живи и стално настају нови. Храна је укусна и не чуди што је традиција опстала толико година.

Божићни обичаји у Волуји почињу од поноћи када се устаје и припрема месо, качамак, роштиљ, прича Наташа Добрицић. Потом се буде и млађи, неки испаљују ватромет, а јело се намењује живима и мртвима, додаје она.

Претпоставља се да се овај стари, традиционални специјалитет припрема баш са крвљу, јер је крв симбол живота.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се