Савет Европе тражи хитно усвајање закона о несталим бебама

Комитет министара Савета Европе поново је позвао Србију да хитно усвоји Закон о несталим бебама у циљу извршења пресуде Европског суда за људска права којом јој је, између осталог, наложена и та обавеза.

Комитет, иначе, констатује да је Србија до сада спровела 90 одсто свих одлука Европског суда за људска права у Стразбуру.

Предлог закона о "несталим бебама" Влада Србије је 8. марта упутила Скупштини Србије, али он још није усвојен.

Овај позив Комитета министара је уследио након њиховог тродневног децембарског заседања, на чијем је дневном реду било и извршење пресуде Европског суда за људска права из 2013. године, поводом представке Зорице Јовановић, у чију је корист пресудио, а држави Србији наложио да законски и институционално реши питање несталих беба.

У саопштењу Савета Европе се подсећа да је безуласовна обавеза Србије, у складу са чланом 46 Европске конвенције о људским правима, да се у целости, ефективно и без одлагања придржава пресуде Европског суда за људска права.

Комитет министара је због тога поново позвао власти у Србији да предузму све неопходне кораке како би се законодавни процес довео до краја.

Налог Србији за законско и институционално решавање питања несталих беба издао је 2013. године Суд за људска права у Стразбуру у пресуди поводом случаја Зорице Јовановић у чију је корист пресудио.

Том одлуком је Србији наложено да исплати 10.000 евра одштете и судске трошкове Зорици Јовановић, јер држава ни после 30 година није успела да објасни шта се догодило са њеном бебом, која је рођена као здрава на клиници у Ћуприји у октобру 1983, а затим три дана касније проглашена умрлом.

Породиљи никада није понуђено објашњење, нити јој је било дозвољено да види тело детета, а власти нису успеле да пронађу ни бебину умрлицу, ни резултате аутопсије, а тужбе против особља клинике одбијене су као неосноване.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво