Институције без позитивне оцене ревизора од 2009.

Државна ревизорска институција је од 2009. године до данас направила 1.000 извештаја о ревизији финансијског пословања институција, од чега се скоро половина односила на локалне самоуправе и ниједна није добила позитивну оцену, изјавио је председник ДРИ Душко Пејовић. Највећи пропусти у јавним набавкама, плаћању без важеће документације и обрачуну плата запосленим, навео је Пејовић на церемонији потписивања споразума о сарадњи УСАИД и локалних самоуправа.

Душко Пејовић је рекао да je циљ ревизија давање оцене о финансијским извештајима и правилности пословања, а да су категорије "позитивно", "негативно", "с резервом" и "уздржавање". Навео је да је од 2009. године највише било оцена које се, према стандардима, квалификују као "с резервом".

Ниједан позитиван извештај није дат зато што су неправилности које је ДРИ утврдила веће од граничних, истакао је Пејовић и додао да је негативних извештаја 14 одсто.

Према његовим речима, велики проблем у локалним самоуправама је недостатак интерне контроле и ревизора, који или не постоје, или тамо где их има не функционишу како треба.

Пејовић је прецизирао да су највећи пропусти у јавним набавкама, плаћању без правне основе и важеће документације, као и у обрачуну плата запосленима, што чини 60-80 одсто неправилности.

Најавио да ће се зато ДРИ убудуће оријентисати не на комбиновану ревизију, као до сада, јер је она била спора и није давала довољно добар ефекат, него ће од 2019. године бити одвојене финансијска, ревизија правилности трошења средстава и она која се тиче сврсисходности.

Ружић: Планира се обука 9.000 запослених годишње

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић најавио је да ће, у склопу реформи у тој области, бити побољшана организација и усавршавање кадра.

Планира се, како ја навео, да од 2020. године 9.000 запослених годишње прође обуку у Националној академији за државну управу.

"Обучаваћемо све службенике да један закон примењују на исти начин", навео је Ружић.

Према његовој оцени, Србија има квалитетну државну и локалну управу и добре кадрове, али је до сада постојала лоша организација и управљање њима.

То је "остављало лошу мотивацију на службенике" и такво стање треба променити, што је "императивна норма", истакао је министар.

Де ла Роса: Транспарентност трошења новца грађана

Директор УСАИД у Србији Мајкл де ла Роса нагласио је да ће пројекат који је данас потписало седам локалних самоуправа донети добробит грађанима, јер ће имати утицај на транспарентност трошења њихових средстава.

Тиме ће, указао је Де ла Роса, локалне власти добити веће поверење становништва.

Пројекат УСАИД за одговорну власт, вредан 8,5 милиона евра, данас је потписало седам локалних самоуправа - Шапца, Врања, Сомбора, Врњачке бање, Сјенице, Рашке и Димитровграда.

Средства су намењена пружању техничке помоћи за смањење корупције у управи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво